KRĄŻKI CEBULOWE W PIWNYM CIEŚCIE

Osobiście nie wyobrażam sobie kuchni bez cebuli. Używam jej bardzo często żółtą klasyczną, czerwoną czy czosnkową białą. Znajdziecie ją niemal w każdym moim wytrawnym przepisie tuż obok czosnku :) Dziś proponuję cebulę wyciągnąć na pierwszy plan, postawić ja obok piwa i usmażyć w cieście naleśnikowym a później usiąść i schrupać :)
 
Przepis i zdjęcia przygotowane dla 11 numeru magazynu Kocioł, znajdziecie w nim więcej przepisów na wykorzystanie piwa w kuchni.


* krążki cebulowe w piwnym cieście *
KRĄŻKI CEBULOWE W PIWNYM CIEŚCIE

Składniki :
250 ml piwa
90 g mąki pszennej 
2 duże cebule
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
olej do smażenia

* cebula w cieście piwnym *


Cebule obieram i kroję na plastry ok 1 cm grubości. Rozdzielam krążki, oprószam łyżką mąki.

Pozostałą mąkę mieszam z solą, pieprzem i ziołami. Dolewam zimne piwo i mieszam do uzyskania jednolitego ciasta. Cebulę maczam w cieście i smażę na dobrze rozgrzanym oleju. Krążki smażę ok 4 minut, obracając co jakiś czas. Po wyciągnięciu odkładam na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podaję z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

* krążki w piwnym cieście*

porada:
Ciasto piwne należy użyć od razu po przygotowaniu, tak aby dwutlenek węgla znajdujący się w piwie nie ulotnił się.

4 komentarze:

  1. Doskonała przekąska na Euro :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak przygotowana cebula to na pewno pyszna przekąska do piwa! Fajne jest to pierwsze zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, są pyszne choć kaloryczne :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.