BUŁECZKI Z SEREM I PORZECZKAMI

Klasyka, wspomnienie dzieciństwa - najlepsze ! Pyszne, puszyste bułeczki które Wiktor uwielbia, ba wszyscy je lubimy :) W sezonie porzeczkowym warto zrobić je z wykorzystaniem tych właśnie owoców bo połączenie słodko-kwaśne zawsze się sprawdza :) 

Przepis przygotowałam dla magazynu Kocioł w którym znajdziecie więcej przepisów z wykorzystanie porzeczek.

* bułeczki z serem i porzeczkami *

BUŁECZKI Z SEREM I PORZECZKAMI
Czas przygotowania: 35 minut + 1 godzina wyrastanie + 25 minut pieczenie
Liczba porcji: 8 porcji

ciasto:
250 g mąki pszennej
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
125 ml ciepłego mleka
1 łyżka miodu
1 jajko
50 g miękkiego masła
szczypta soli

wypełnienie:
250 g twarogu półtłustego mielonego
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
160 g porzeczek czerwonych i białych

dodatkowo:
1 białko do posmarowania

lukier
2 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
* bułeczki z serem i owocami *
Przesianą mąkę mieszam z solą i drożdżami (w przypadku świeżych drożdży wcześniej robię zaczyn). Miód rozpuszczam w ciepłym mleku, mieszam z mąką. Dodaję rozbełtane jajko oraz miękkie masło. Wyrabiam jednolite, lekko klejące ciasto. Przykryte odkładam ciepłe miejsce na 45 minut.
* drożdżowe bułeczki z serem *
Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, Formuję kulki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam i odstawiam do ponownego wyrośniecie na 30 minut.

Ser miksuję z żółtkiem i cukrem pudrem. W bułeczkach robię wgłębienie, wypełniam je serem. Na wierzchu układam porzeczki.

* bułeczki drożdżowe z porzeczkami *
Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 oC, wyłączam piekarnik i zostawiam jeszcze na 5 minut.  Cukier puder mieszam z sokiem z cytryny i lekko ciepłe bułeczki polewam lukrem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.