GALETTE Z PORZECZKAMI

To ciasto ma tyle zalet, że nie nie wiem od czego zacząć, aż nieprzyzwoicie je wszystkie wymieniać :) 
Zacznę od smaku, wyobraźcie sobie kruche, chrupiące ciasto. Gorące, miękkie, słodko-kwaśne owoce. Podane z gałką waniliowych lodów.
Prostota wykonania to niewątpliwa zaleta, kruche ciasto + owoce - gotowe :) Nawet nie potrzeba żadnej formy bo pieczemy ją na samej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem.  

Rustykalny wygląd, obłędny smak... już możecie przestać sobie wyobrażać. Możecie upiec i zjeść bo przepis poniżej :)  Dodam tylko, że w ciągu 4 dni zrobiła je trzy razy :)

Do pierwszych prób zmobilizowałam się na potrzeby Magazynu Kocioł to na jego łamach w 12 numerze pojawiły się te zdjęcia. A w środku znajdziecie różnorodne przepisy z wykorzystaniem porzeczek.

* rustykalna tarta z porzeczkami *
GALETTE Z PORZECZKAMI
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut chłodzenie + 35 minut pieczenie
ciasto
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody

nadzienie
450 g porzeczek czarnych i czerwonych
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka truskawek lub malin lub wiśni  - opcjonalnie ale ładnie łamie strukturę

dodatkowo:
1 jajko do posmarowania, cukier puder do podania

* rustykalna tarta z porzeczkami *
Przesianą mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z zimnym masłem. Dodaję wodę i chłodnymi dłońmi, dość szybko zagniatam jednolite ciasto. Najczęściej jednak przygotowuję kruche ciasto w dostawce do blendera/malakserze jak w przepisy na czekoladowe tartaletki. Formuję kulę, zawijam w folię i odkładam na 30 minut do lodówki. 

* galette z woocami *
Porzeczki mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na kształt koła. Przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku układam owoce, zostawiając ok 3 d brzegu. Ciasto zawijam na owoce, na brzegu robię zakładkę. Piekę 35 minut w 200 stopni C.

Podaję ciepłą,  oprószoną cukrem pudrem z łyżką jogurtu naturalnego lub gałką lodów.

Smacznego ! 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.