JAJKO ZAPIEKANE W BUŁCE

Na takie śniadanie zazwyczaj mam czas tylko w weekendy, mogę wtedy pokombinować. Podpieczone pieczywo jest chrupiące, jajko z płynnym żółtkiem świetnie smakuje ze słoną szynką i serem. Najlepiej sprawdzają się małe bułeczki, wtedy pieczywo nie zdominuje smaku, no i prościej je zjeść :)

Przepis przygotowałam dla magazynu Kocioł do działu Domowa piekarnia w 11 numerze. Myślą przewodnią było "drugie życie pieczywa". Ale jeżeli nie zostaje Wam pieczywo, to dla tych jajek warto kupić bułki :)

* jajko zapiekane w bułce*
JAJKO ZAPIEKANE W BUŁCE
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 3

3 bułki
3 jajka
3 plasterki sera
3 plasterki szynki
sól,  pieprz
szczypiorek do podania

* jajko w bułce *

Z bułek obcinam wierzch, wydrążam środek. Na spodzie układam plaster sera, a na nim szynkę. W środek delikatnie wbijam jajko. Oprószam solą i pieprzem. 

Zapiekam 20 minut w piekarniki nagrzanym do 180 stopni. Podaję posypane posiekanym szczypiorkiem.

p.s. Obciętych wierzchów z bułek oczywiście nie wyrzucamy ! Skrapiany oliwą i pieczemy razem z bułeczkami, potem zjadamy z dowolnym dodatkiem :)

Smacznego !

*  zapiekane jajko w bułce *

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł! Przy najbliższej okazji postaram się zaskoczyć tym rodzinkę.
    PS. Świetny blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Super pomysł na leniwe, śniadanie :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.