SAŁATKA Z CUKINII Z CIECIERZYCĄ

Przepis na sałatkę z surowej cukinii pierwszy raz znalazłam w książce Gino Campo - Smaczna i zdrowa kuchnia włoska. Autor podaje cukinię z orzechami i rukolą. Ja dodałam chrupiącą, pikantną rzodkiewkę oraz ciecierzycę dzięki której sałatka robi się bardzo sycąca.

* sałatka z cukinii z ciecierzycą *
SAŁATKA Z CUKINII Z CIECIERZYCĄ
2 małe, młode cukinie
5 rzodkiewek
5 łyżek gotowanej na parze ciecierzycy Bonduelle
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1/2 szklanki orzechów np. włoskie, laskowe lub uprażone pinole
sól, pieprz
koperek, sos balsamiczny do podania
http://www.warzywneinspiracje.pl/
Cukinie i rzodkiewki kroję na cienkie plasterki. Do pokrojenia cukinii używam obieraczki do warzyw. Czosnek siekam drobno lub przeciskam przez praskę. Warzywa umieszczam w szklanej misce, dodaję ciecierzycę. Polewam oliwą, oprószam solą i pieprzem a następnie odkładam na 15 minut do lodówki.
* sałatka z surowej cukinii *
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, orzechy wysypuję na blaszkę wyłożoną papierem i prażę 3-4 minuty. Odstawiam do ostygnięcia .

* cukinia z ciecierzycą i rzodkiewka *

Warzywa wyciągam z lodówki, mieszam z orzechami układam na półmiskach. Skrapiam sosem balsamicznym posypuję posiekanym koperkiem. Podaję w temperaturze pokojowej ze świeżym lub grillowanym pieczywem. 

Smacznego !

*  sałatka z cukinii z ciecierzycą *

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ślicznie :) Ten niebieski talerzyk idealnie komponuje się z tą sałatką :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.