RYŻ NA MLEKU Z JABŁKAMI

To jedno z tych dań które zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem. Uwielbiałam ugotowany na mleku ryż, kwaskowate jabłka i śmietanę roztarta z cukrem. Pamiętam, że mama używała do tego specjalnego garnka w którym ryż się nie przypalał. 
Łukasz nie jest wielkim fanem cynamonu więc dla jednej osoby nie chciało mi się gotować, trzeć zapiekać i później jeść przez tydzień... brałam ryż który został z obiadu, jabłka, przyprawy i robiłam dla siebie szybki Aromatyczny ryż z jabłkami
Przypomniałam sobie o tym przepisie jak Wiktor zjadł w przedszkolu dwie dokładki i z bolącym brzuszkiem przekonywał mnie, że to na pewno nie od ryżu z jabłkami bo był dobry :) 

* ryż zapiekany z jabłkami *
RYŻ NA MLEKU Z JABŁKAMI

1 szklanka ryżu

1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
75 g masła + do posmarowania formy
5 dużych jabłek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
miód lub cukier trzcinowy 
dodatkowo jogurt do podania

* ryż na mleku z jabłkami *
Ryż zalewam wrzątkiem, odcedzam na sitku. 

W garnku zagotowuję wodę z mlekiem, dodaję masło, cukier i szczyptę soli, wsypuję odcedzony ryż. Gotuję do miękkości na niedużym gazie, często mieszając żeby ryż się nie przypalił. Gdy płynu jest mało ściągam garnek z ognia i odstawiam przykryty - ryż dojdzie i wchłonie pozostały płyn.

Jabłka obieram i ścieram na grubych oczkach. Mieszam z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem.

* ryż na mleku *
Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Wykładam połowę ryżu, jabłka i przykrywam drugą częścią ryżu. 
Na wierzch układam cienkie plasterki masła, polewam miodem lub posypuję cukrem. 
Zapiekam 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Podaję z jogurtem i miodem.

Smacznego !

ps. Do przygotowania można użyć zimnego, ugotowanego wcześniej ryżu ale trzeba wtedy wydłużyć czas zapiekania. 

1 komentarz:

  1. ostatnio bardzo polubiłam ryż na słodko. pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.