ŚLIWKOWY CZEKO-DŻEM

Myślicie sobie "domowe powidła ale to tyle roboty, fajnie by było zjeść ale szkoda mi czasu" ? 

Mam dla Was radę i przepis. Nie kupujcie 10 kg śliwek ! Po obrobieniu takiej ilości każdemu się odechciewa. Kupcie kilogram może dwa zróbcie kilka małych słoiczków. Powidła można smażyć 3 dni, oczywiście można ale można też przygotować je w godzinę :) Podrzucam przepis na czekoladowe powidła śliwkowe zwane też czekodżemem. 

* Czekoladowe powidła śliwkowe *
ŚLIWKOWY CZEKO-DŻEM
Czas przygotowania: 45 minut + 1 godzina smażenia
Liczba porcji: 2 słoiczki 

1 kg śliwek węgierek
100 g cukru
2 czubate łyżki ciemnego kakao

* czeko-dżem śliwkowy *
Z umytych śliwek usuwam pestki. Wrzucam je do rondla z szerokim dnem i mieszam z cukrem. Ostawiam na 30 minut. Jak śliwki puszczą sok stawiam je na dużym gazie i redukuję co jakiś czas mieszając. Po ok 30 minutach gdy powidła się zagęszczą zmniejszam gaz smażę przez kolejne 30 minut. Na koniec dodaję kakao mieszam, zagotowuje i gorące przekładam do słoiczków. 

Smacznego !

* czekodżem *