CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI

Dzięki dyni ciasto wychodzi wilgotne, ciężkawe - takie jak lubimy :) Pachnie jesienią, korzeniami i jest bardzo sycące. Słodycz dyni miesza się ze słonym masłem orzechowym, miękkość i wilgotność ciasta gra z chrupkością orzechów i brązowego cukru. Ostrzegam to nie jest przepis na puszyste, lekkie ciasto - to jest aromatyczny, wilgotny i bardzo smaczny kawał ciacha. 

* dyniowe ciasto z orzechami *
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI
* foremka 26-28 cm
400 g puree z dyni Hokkaido lub Piżmowej
1/5 szklanki oleju (50 ml)
2 jajka
2/3 szklanki śmietanki 30% (150 ml)

250 g mąki
120 g cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu 
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

na górę
1 łyżka masła orzechowego słonego
1 łyżeczka masła
50 g brązowego cukru
50 g mieszanki orzechów u mnie nerkowce i włoskie 

Piekarnik nastawiam na 180 stopni, grzanie góra-dół.
Dynie blenduję z jajkami i olejem następnie mieszam ze śmietanką.
W osobnej misce mieszam suche składniki. Dodaję dynię i mieszam trzepaczką do połączenia - nie za długo.
* korzenne ciasto dyniowe *
Foremkę do ciasta wykładam papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładam do formy.
Masła mieszam z cukrem i orzechami, układam na wierzchu ciasta.
Piekę 60 minut, studzę na kratce. Najlepsze jest następnego dnia :)

Smacznego !


A tu dowiesz się - Jak przygotować puree z dyni ? 

Jemy sezonowo! Jesień

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dokładnie ! Kilka ładnych mi urosło to teraz używam sobie :)

      Usuń
  2. Boskie!Idealne jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam zbyt za orzechami w cieście uraz z dzieciństwa ale na pewno bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja kiedyś na orZechowych lodach ukruszylam ząb :/ a w cieście możesz pominąć, będzie wyglądał jak chlebek dyniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jesień za właśnie takie przepisy. Dynia zdecydowanie rządzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie skorzystam z przepisu! :)
    pozdrawiam, https://mikrouszkodzeniaa.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Monika zrobiłam to ciasto, jest obłędne, właśnie zasiadam do posta o nim :)
    Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.