FOCACCIA Z POMIDORKAMI

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, idealne na imprezy, wycieczki czy przekąskę do pracy. Wystarczy odrobina dobrej oliwy do maczania i mamy naprawdę coś pysznego. Upieczcie, spróbujcie a gwarantuje, że wejdzie na stałe do waszego menu !
Świadomie nie napisałam na ile osób wystarczą poniższe proporcje bo to pojęcie bardzo względne. Focaccia, oliwa i wino - dwie dziewczyny są wstanie zjeść całość w trakcie oglądania Voice of Poland :) 

FOCCACIA Z POMIDORKAMI
zaczyn
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki cieplej wody
1 łyżka mąki

Pokruszone drożdże rozcieram z cukrem, dodaje ciepła wodę oraz mąkę. Mieszam dokładnie przykrywam folią o odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

ciasto
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2/3 szklanki ciepłej wody 
2 łyżki oliwy

na wierzch
250 g pomidorków koktajlowych
1/3 szklanki oliwy
2 łyżeczki grubej morskiej soli
garść liści świeżego rozmarynu

Mąkę mieszam z solą dodaje zaczyn pozostała wodę i mieszam . Dodaje oliwę, wyrabiam gładkie elastyczne ciasto. Formuję kulę i odkładam do nasmarowanej oliwą miski, przykrywam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.

Na podsypanym mąką blacie rękoma rozciągam ciasto na grubość ok 1-2 cm. Ja dodatkowo podzieliłam ciasto na dwie części i zrobiłam dwa mniejsze chlebki. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzchu układam pomidorki, delikatnie wciskając je w ciasto. Przykrywam ściereczką i zostawiam na 30 minut. Piekarnik nastawiam na 200 stopni.


W wyrośniętych plackach robię palcami wgłębienia, polewam oliwą, posypuję solą morską i rozmarynem. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Podaje na ciepło z dodatkową oliwą do maczania.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Rewelacja! Uwielbiam śródziemnomorskie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Jak masz ochotę jeszcze czegoś spróbować to polecam przepis na fougasse http://www.zchatynakoncuwsi.pl/2015/05/fougasse.html jest pyszna a wygląda jeszcze piękniej.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.