MAKARON Z SOSEM ARRABBIATA

Arrabbiata to po włosku wściekły, ostrość możemy oczywiście regulować ilością chilli ale arrabbiata powinna być wściekła :) Jak zrobić sos arrabbiata ? Podstawą są pomidory, dobre, dojrzałe pomidory, cebula, czosnek i obowiązkowo chilli. Osobiście preferują suszone papryczki lub płatki chilli ale można użyć świeżych papryczek peperoncino.
Sos pomidorowy jest podstawą wielu moich dań. Półki w piwnicy uginają się pod słoikami z pomidorami. Pomidorami w całości, krojonymi lub mielonymi. Jak zapasy się skończą chętnie korzystam z puszkowanych pomidorów czekając na kolejny sezon pomidorowy.

* makaron z sosem arrabbiata *
MAKARON Z SOSEM ARRABBIATA
* 4 porcje 
2 puszki pomidorów całych lub krojonych
1 suszona papryczka chilli lub chilli w płatkach
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oliwy
10-15 liści bazylii
sól, szczypta cukru

* makaron z sosem pomidorowym *
Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojona w kostkę cebulę, dodaje szczyptę soli i smażę do zeszklenia. Dorzucam pokrojone w cienkie plasterki czosnek i papryczkę, smażę przez chwilę aż czosnek zacznie pachnieć.
Dodaję pomidory, szczyptę cukru i doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję ok 30-40 minut aż sos się zredukuje.
W między czasie zagotowuje wodę na makaron, wrzątek solę i wrzucam makaron. Gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Makaron wrzucamy do wody tak aby był gotowy w tym samym czasie co sos.
* jak zrobić sos arrabiata *
Gotowy sos doprawiam do smaku solą dorzucam posiekane listki bazylii. Makaron przekładam do sosu bezpośrednio z garnka w którym się gotował. Nie odcedzam makaronu tylko wyciągam go z wody i przekładam do sosu.

Makaron mieszam z sosem, nakładam na talerze i podaję ze startym parmezanem.

Smacznego !