PIECZONA DYNIA Z BOCZKIEM I PĘCZAKIEM

Za takie dania kocham jesień ! Pieczona dynia jest pyszna, jaką dynię wybrać ? Najlepsza do tego typu dań jest dynia hokkaido której skórka jest jadalna. Wystarczy ją umyć, usunąć pestki i pokroić. Obiad robi się "sam" a jak nie wykorzystamy całości to szybciutko przygotowujemy z niej zupę.

* pieczona dynia z boczkiem *
PIECZONA DYNIA Z BOCZKIEM I PĘCZAKIEM
1/2 małej dyni - najlepsza jest hokkaido 
2 marchewki
150 g wędzonego boczku
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki chilli w płatkach
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól morska, grubo mielony pieprz
1 szklanka kaszy pęczak
* szybki obiad z dyni *

Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Dynie myję, usuwam pestki i razem ze skórka kroję w grubą kostkę. Marchewkę obieram ze skórki, kroję w grube plastry. Mieszam z oliwą, ziołami i chilli, doprawiam solą oraz pieprzem. 
Boczek kroję w paseczki lub w kostkę i dorzucam do warzyw. 

* sałatka z dyni i pęczaku *
Całość przekładam do naczynia żaroodpornego. Wstawiam do piekarnika na 15 minut, następnie włączam termoobieg i piekę kolejne 10 minut. 

W międzyczasie w osolonej wodzie gotuję pęczak. Kaszę mieszam z upieczonymi warzywami.

Smacznego !
Jemy sezonowo! Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.