FALAFEL Z BURAKIEM

Falafel w tortilli to moje ulubione fast foodowe danie wegetariańskie. Jednak takie domowe smakuje lepiej, najlepiej ! Falafel z burakiem jest wilgotny to odróżnia go od wersji podstawowej którą znajdziecie już na blogu FALAFEL. Dodatek sprawia że masa ma więcej soku i stąd konieczność dodania mąki u mnie jest to mąka pszenna ale można zastąpić ją bezglutenową.
Planujecie imprezę ze znajomymi i są wśród nich wegetarianie. Podrzucam Wam pomysł na danie które zadowoli wszystkich - mięsolubnych również. Goście lubią sami komponować sobie tortille więc im na to pozwalam sama oszczędzając czas. Podaję składniki w osobnych miseczkach i każdy nakłada sobie według własnych upodobań.
Pomysła na falafele buraczane wypatrzyłam u Zuzanny z Chilliczosnekioliwa, jej wersja z pitą wyglądała tak kusząco, że musiałam spróbować. 
Falafel z ciecierzycy
falafel buraczany

przepis na: FALAFEL Z BURAKIEM

1 szklanka suchej ciecierzycy
1 duży burak - waga mojego to 420 g przed obraniem
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mały pęczek pietruszki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka mąki - u mnie pszenna 
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

propozycja podania:
tortille, hummus z fasoli, harissa, pomidorki, ogórki
mieszanka sałat - u mnie Fit&Easy PARTY 
Falafel z ciecierzycy
ciecierzyca z burakiem
Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na noc do namoczenia. 

Ciecierzycę, buraka, cebulę, czosnek i pietruszkę mielę w maszynce. Używam do tego sitka o średnich oczkach.  Masę do falafeli można też przygotować w malakserze (ja nie posiadam) - buraka należy wcześniej zetrzeć na tarce.

Do zmielonych warzyw dodaję przyprawy, mieszam i odstawiam na 2 godziny do lodówki.
Falafel z ciecierzycy
falafel z burakiem
Do masy dodaje mąkę, mieszam i formuję małe okrągłe kotleciki. Smażę na dobrze rozgrzanym, średnio głębokim oleju po 5 minuty z każdej strony. Wykładam na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Podaję na ciepło lub po wystudzeniu, obie wersje są pyszne. Wystudzone zyskują na chrupkości.

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Monika, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :) Pięknie wyglądają przystrojone takimi apetycznymi dodatkami. Ja z kolei nie mam maszynki do mięsa, a w malakserze falafele robi mi się bardzo wygodnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Falafele buraczane są pyszne i choć skusiły mnie zdjęcia to efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Dziękuję za inspirację :)

      Usuń
  2. Kocham falafele, ale sama jeszcze nie robiłam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Falafel! Pycha! ;-)
    Ale takiego z burakiem jeszcze nie próbowałam...
    Pozdrowienia! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są naprawdę pyszne. pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.