PLACKI ZIEMNIACZANE

Placki ziemniaczane lubią wszyscy ale kto lubi trzeć ziemniaki ? Kto lubi mieć starte do krwi kostki ? Choć nie wiem jak bym się starała to zawsze lała się krew. W ciągu naszego małżeństwa zrobiłam placki może 2-3 razy i za każdym razem mówiłam sobie, że to ostatni raz !

I nastała jasność, do starej maszynki do mięsa, takiego kwadratowego Zelmera dokupiłam przystawkę do tarcia z czterema różnymi nożami. Sieka kasputę, trze warzywa i ziemniaki na paćkę - taką do placków :) Spełniam więc kolejne życzenie moich chłopaków - smażę placki :)
Przepis na placki ziemniaczane jest bardzo skompikowany - ma aż 4 linijki ! Nie ma się co rozpisywać ziemniaki trzeba obrać, zetrzeć i usmażyć a później porządnie wywietrzyć mieszkanie... ciuchy wrzucić do prania i umyć włosy. A i tak rano następnego dnia w mieszkaniu będzie się unosić zapach smażonych placków ziemniaczanym. Miłość jest ślepa :)
placki ziemniaczane
placki ziemniaczane

Przepis na PLACKI ZIEMNIACZANE

*porcja dla 4 osób
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia


placki ziemniaczane
placki ziemniaczane
Obrane ziemniaki oraz cebulę ścieram na tarce.

Dodaję jajko, mąki i przyprawy, mieszam.

Smażę na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.

Podaję ze śmietaną i cukrem lub solą lub wędzonym łososiem lub sosem gulaszowym ... podpowiedź z czym jeszcze ?

Smacznego !
dodatkowe uwagi :
Sok który oddzieli się podczas tarcia można odlać ale nie trzeba. Okazało sie też, że jajko nie jest niezbędne - bez też sie usmażą.
Placki ziemniaczane można też upiec na grillu elektrycznym - w smaku sa inne, bardziej wysuszone ale za to prawie bez tłuszczu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.