JAK ZROBIĆ PUREE Z DYNI

Puree z dyni robi się bardzo prosto. Wiem, że jest kilka różnych sposobów, ja osobiście puree przygotowuję tylko w piekarniku. Wydaje mi się, że nie ma prostszej metody - bez obierania, bez wysiłku. Pokrojoną na części dynię wstawiam do piekarnika a później łyżką wyciągam ze skórki i mrożę. 
Z puree z dyni można przygotować wiele dań na blogu znajdziecie przepisy na zupy, kluseczki dyniowe, kawę z dynią oraz ciasta. Dynia jest niskokaloryczna, pozwala oczyścić organizm z toksyn. Polecam przygotować zapas i korzystać z jej zalet cały rok.
puree z dyni
puree z dyni
Dynie kroję na duże kawałki, usuwam pestki, układam na blasze do pieczenia.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - 45-60 minut. 

Patyczkiem sprawdzam czy jest miękka. 

Następnie łyżką ściągam ze skórki miąższ. 
Wyjątkiem jest dynia Hokkaido - jej skórka jest jadalna i pyszna !
puree z dyni
jak zrobić dyniowe puree
Tak przygotowana dynia to podstawa wielu moich dań - zupy, kluski, ciasta. 
Puree z pieczonej dyni porcjuję w woreczki i mrożę.

Przygotowanie dania zajmuje mi później chwilkę :)
Smacznego !


Zobacz przepisy na dania z puree z dyni


Zupa dyniowa z pomidorami

Ciasto dyniowe z Orzechami

Piernikowy Torcik z Dynia

przepisy z dyni

2 komentarze:

  1. Zawsze robię puree z dyni. Nadaje się do wielu rzeczy.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja poza sezonem głównie wykorzystuje do przygotowania zup które uwielbiamy :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.