KROKIETY Z MIĘSEM

Krokiety z mięsem można przygotować z mięsa z rosołu. Przepis na rosół - taki weekendowy, ulubiony, długo gotowany jeszcze na blogu nie zagościł. Ale za to jest kolejny przepis na wykorzystanie mięsa z rosołu z którego jeżeli uda nam się nie zjeść można przygotować pyszne krokiety z mięsem. W moim garnku zazwyczaj lądują dwie ćwiartki z kurczaka (bez skóry) i kawałek wołowiny rosołowej. Po kilku godzinach gotowania mięso jest mięciutki i wystarczy je drobno pokroić, można też zmielić ale zazwyczaj nie chce mi się brudzić maszynki a w zasadzie to myć mi się nie chce więc nie brudzę ;)
Krokiety idealnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju imprezach. Można przygotować je wcześniej i podać na zimno z ciepłym barszczem lub bulionem. Albo podgrzać w piekarniku i zaserwować na ciepło z surówką.
naleśniki z mięsem

przepis na: KROKIETY Z MIĘSEM

ugotowane mięso z rosołu - u mnie
2 ćwiartki kurczaka
300 g wołowiny rosołowej
1 cebula
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz

dodatkowo
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia

Przepis na naleśniki

przepis na krokiety

Mięso drobno kroję lub mielę. 

Na maśle rumienię drobno pokrojoną cebulę dodaję do mięsa. 

Mieszam z pietruszką i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Farsz musi być wyrazisty.

Łyżkę farszu rozsmarowuję na naleśniku, zwijam w rulon. Panieruję w jajku i bułce tartej.
Instrukcję zwijania krokietów znajdziesz w przepisie na krokiety z pieczarkami i serem.

Smażę równomiernie z każdej strony. Podaję z barszczem.

Smacznego !

przepis na krokiety

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.