MASA MAKOWA

Dlaczego zdecydowałam się zrobić domową masę makową ? W poprzednich latach udawało mi się znaleźć masy w puszkach które choć nie miały idealnego składu to nie straszyły tak bardzo szkodliwymi dodatkami. W tym roku odkładając z niesmakiem kolejne puszki trafiłam na kilogramowy worek mielonego maku. 

Nastała jasność, nie robiłam domowej masy makowej właśnie przez to mielenie. Tak wiem: "raz w roku można" "to wcale nie jest dużo pracy" i takie tam ... JASNE ;) W okresie przed świątecznym zawsze jest dużo pracy a Ja naprawdę nie lubię myć maszynki do mielenia. Doprowadza mnie do pasji wyskubywanie resztek z drobnego sitka. Jak to się stało, że nikt mi wcześniej nie powiedział, że istnieje coś takiego jak mielony mak ?

Jak zrobić masę makową dowiecie się z przepisu poniżej. Przygotowanie zajmuje 20 minut - zagotowanie mleka, pokrojenie bakalii ... gotowe :) A ha i zapomniała bym, w moim przepisie nie ma rodzynek bo Łukasz ich nie lubi... bardzo.

jak zrobić masę makową

przepis na: MASA MAKOWA

z poniższych proporcji wychodzi 800 g gotowej masy makowej.
250 g mielonego maku
200 ml mleka
100 ml wody

2 łyżki miodu
2 łyżki masła
po 30 g 
suszonych śliwek
suszonych moreli
suszonych daktyli
suszonej żurawiny
orzechów włoskich
orzechów laskowych
migdałów
jak zrobić masę makową

W garnku zagotowuję wodę, wlewam mleko i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam gaz do minimum wsypuje mak i mieszam aż cały połączy się z mlekiem. Przykrywam i odstawiam. 

W tym czasie bakalie kroję na mniejsze kawałki.

Miękki mak mieszam z rozpuszczonym masłem i miodem na koniec dodaję bakalie. 

Masa makowa jest podstawą wielu świątecznych wypieków. Na blogu znajdziecie przepisy na Makowiec z jabłkami, Strucle z makiem czy Seromakowiec.

jak zrobić masę makową

Tak przygotowaną masę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni - nie zawiera w sobie żadnych konserwantów więc dłużej raczej nie wytrzyma. Ale można ją zamrozić, gotową wystudzoną wystarczy wsadzić do szczelnego woreczka. 

Ważne aby przed wykorzystaniem jej w wypiekach miała ona temperaturę pokojową. Aby wykorzystać masę do makowców należy ją wcześniej wymieszać z ubitymi białkami i całymi jajkami w zależności od przepisu. Sama w sobie jest idealna do klusek z makiem czy rogalików.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.