KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY

Kapuśniak zazwyczaj gotuję z kiszoną kapustą, słodka też doskonale się sprawdza. Zupa jest łagodniejsza ale równie sycąca. Wywar z wędzonych żeberek oraz podsmażony boczek nadają zupie wyjątkowego smaku.  
Zupa jest rozgrzewająca i sycąca, podana z ziemniakami spokojnie zastąpi dwudaniowy obiad.
Przepis został przygotowany dla Magazynu KOCIOŁ znajdziecie go w 14 numerze.

zupa z kapusty

przepis na: KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY

na wywar :
500 g wędzonych żeberek
2 marchewki
1/4 selera
1 pietruszka
kawałek pora
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

400 g białej kapusty
2 litry wywaru z wędzonych żeberek
100 g wędzonego boczku
1 cebula
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka majeranku
¼ łyżeczki mielonego kminku
sol, pieprz


dodatkowo do podania:
ugotowane ziemniaki

żeberka i marchewka z wywaru
natka pietruszki


Żeberka myję, zalewam wodą i zagotowuję. Jeżeli się pojawi to zbieram szumowinę. Dodaję warzywa oraz przyprawy, gotuję na średnim ogniu ok 30 minut. Wywar odcedzam, żeberka i marchewkę zostawiam do podania w kapuśniaku.

Posiekaną kapustę wrzucam do wywaru, gotuję pod przykryciem 30 minut.

W tym czasie na smalcu przesmażam pokrojoną w piórka cebulę, dodaję do kapusty. 

Na patelnię wrzucam pokrojony w paski boczek i smażę aż będzie chrupiący, ściągam z patelni i zostawiam do podania.

 Gdy kapusta będzie miękka dodaję majeranek, kminek. 

zupa z kapusty

Na tłuszczu po boczku robię zasmażkę z mąką, rozprowadzam ją wywarem i dodaję do zupy. Zagotowuję, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 

Podaję z ziemniakami, marchewką i kawałkami wędzonych żeberek z wywaru, całość okraszam smażonym boczkiem i posypuję natką pietruszki.

Smacznego !