bez glutenu
,
chleb
,
domowa piekarnia
,
mąka gryczana
,
pieczywo
,
pieczywo na drożdżach
,
śniadanie
CHLEB GRYCZANY - TATARCZUCH
Pierwszy raz przyłączyłam się do wspólnego wypiekania chleba którego organizatorką jest Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. W lutym zaproponowała nam chleb gryczany zwany tatarczuchem. Wybrałam propozycję na drożdżach bo z zakwasem jeszcze się nie zdążyłam zaprzyjaźnić.
Tatarczuch to słodkawy, ciemny chleb wypiekany z mąki z gryczanej. Wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego. W Żarkach tradycja wypiekania tego chleba jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i można go dostać na często organizowanych na targach i jarmarkach.
Tatarczuch podobno utrzymuje świeżość nawet przez 7 dni - nie udało mi się tego sprawdzić, zniknął po 2 ! Z twarogiem i dżemem komponuje się idealne ale nie potrzeba dodatków aby mieć alternatywę dla ciasta do kawy :)
przepis na: TATARCZUCH - CHLEB GRYCZANY
*keksówka 25 x 10 cm
2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka wrzącej wody
100 g świeżych drożdży (cała kostka)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki śmietanki 30 %
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki soli
Zaczynam od zaparzenia mąki. Wsypuję ją do miski i zalewam wrzącą wodą, mieszam drewniana łyżką aż mąką wchłonie wodę. Odstawiam do ostygnięcia co jakiś czas mieszam, żeby rozbić większe grudki.
Zaczyn robię jak mąka jest już zimna - bardzo szybko rośnie. Rozkruszone drożdże zasypuję 1 łyżką cukru dodaję 1/2 szklanki letniej wody oraz śmietankę. Mieszam i odstawiam do ruszenia ok 5 minut w ciepłym miejscu.
Formę do pieczenia smaruję masłem i obsypuję mąką.
Do mąki dodaję sól, cukier oraz wyrośnięte drożdże. Składniki mieszam łyżką, ciasto ma luźną konsystencję trochę jak racuchy.
Piekę 60 minut. Odstawiam na 15 minut po czym wyciągam z formy i studzę na kratce.
Smacznego !
Chleb gryczany na innych blogach:
Dom z mozaikami
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Chleb gryczany na innych blogach:
Dom z mozaikami
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Moniko,
OdpowiedzUsuńbardzo piękny chleb!
Pieczywo na samej mące gryczanej jest trudne, a u Ciebie taki pyszny sukces!
Dziękuję, ze dołączyłaś do naszej Piekarni. Zapraszam ponownie.
Pozdrowienia!
Dziękuję :) Trochę intuicyjnie ale się udało ! Cieszę się, że trafiłam na twoje zaproszenie i już czekam na kolejne.
UsuńCudny bochen Ci się upiekł, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńChleb bardzo udany!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne lutowe wypiekanie!
Ooo Twój Tatarczuch to wyrośnięty przystojniak :) Dziękuję za wspólne, między - blogowe pieczenie. Ala
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek! Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńSympatycznie wygląda w tej drożdżowej wersji :)
OdpowiedzUsuńMoniko chlebek piękny i zdjęcia jak zawsze zachwycają ;) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ciekawy ten chlebek głównie jednak do śniadań na słodko.
Usuńwitam serdecznie. Czy bez cukru też się uda? Jestem na diecie bezglutenowej ale mam podwyższony cukier i chciałabym go nie dawać do chlebka. Dzięki z góry za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ciasta drożdżowego bez cukru wydaje mi się, że ostatecznie można wykorzystać miód. Tatarczuch jest na tyle specyficznym wypiekiem, a maka gryczana trudną przy wypiekach że nie ryzykowałabym zupełnie go wykluczając.
UsuńNapisz proszę, kiedy ten cukier dodać, bo w opisie nic nie ma na ten temat
OdpowiedzUsuńoj przepraszam, jest w opisie cukier. zobaczę co upiekę i napiszę
OdpowiedzUsuńNo tak mi się wydawało, że jest ;) Koniecznie daj znać jak wyszedł to mój debiut z mąką gryczaną.
UsuńNiestety ale upiekłam płaski, zbity nie wyrośnięty ale dobry w smaku placek.
OdpowiedzUsuńChyba miałam za rzadkie ciasto bo po wyrośnięciu oklapło w piekarniku podczas pieczenia.
Nie mogłam rozrobić tej mąki bo szklanka wody to za mało na dwie szklanki mąki i dałam po prostu więcej żeby rozmieszać i może dlatego tak się stało.
Ta wrzącą woda ma zaparzyć ciasto 1 szklanka jest w sam raz :) Jak wymieszasz zapatrzona make z pozostałymi składnikami to płynu będzie wystarczająco.
UsuńSzkoda że niewyszedl bo to ciekawy przepis jest. Taki weekendowy słodki chlebek. Myślę że to kwestia ilości wody.