MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO

Mus czekoladowy z awokado to deser bogaty w magnez, potas i tłuszcze nienasycone do tego przygotowany w 5 minut, równie szybko znika. Warto go przygotować zwłaszcza kiedy mamy w domu dojrzałe banany i awokado lub znajdziemy takie na przecenie ;) 
Z podanych proporcji wychodzi nie duża porcja ale należy pamiętać, że banan i awokado są dość kaloryczne a na pewno bardzo sycące. Połowa porcji w zupełności zaspokaja moją ochotę na coś słodkiego ;)
czekoladowy krem

przepis na: MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO

* 2 małe ale sycące porcje
1 dojrzałe awokado
1 bardzo dojrzały banan
1 czubata łyżka kakao
opcjonalnie - 1 łyżeczka miodu - tylko jeżeli mus jest dla Was mało słodki
posiekane orzechy, migdały lub owoce do podania

czekoladowy krem

Awokado, banana oraz kakao blenduję na gładka masę. Przekładam do malutkich miseczek posypuję posiekanymi orzechami a w sezonie świeżymi malinami lub porzeczkami. Można dodatkowo oprószyć kakaem. 

Bywa, że dla dzieci deser jest trochę zbyt gorzki - wystarczy wtedy dodać odrobinę miodu lub zmniejszyć ilość kakao.

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. pychota, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry mus czekoladowy bez cukru zawsze w cenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm... kakao i awokado? To musi być dobre połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I banan zamiast cukru to jest pyszne ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.