GOŁĄBKI Z BAKŁAŻANEM

Gołąbki z bakłażanem to moja propozycja na urozmaicenie klasycznego dania. Pierwszy raz zrobiłam je zupełnie przypadkowo z chęci wykorzystania produktów które akurat były w domu. Tym razem wróciłam do nich świadomie aby spisać przepis i podzielić się nim z Wami bo wyszły pyszne! Gołąbki są bardzo wyraziste w smaku, dodatek kuminu i chilli bardzo dobrze komponuje się z bakłażanem, a chrupiące ziarna słonecznika przyjemnie przełamują miękką strukturę wnętrza.

Do przygotowania użyłam koncentratu bulionu warzywnego Krakus który podkreślił jeszcze warzywny smak gołąbków i pozwolił mi zaoszczędzić trochę czasu :) Skład koncentratu jest bardzo fajny, nie ma w nim konserwantów, glutaminianu sodu czy innych sztucznych dodatków. Wystarczy rozcieńczyć go wodą i mamy gotowy bulion warzywny - niezastąpiony w przypadku przygotowania wielu potraw. 

Przepis na wegańskie gołabkie

przepis na: GOŁĄBKI Z BAKŁAŻANEM

*10 sztuk

1 główka młodej kapusty
1 bakłażan
1 szklanka ryżu - u mnie biały, długoziarnisty
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki pestek słonecznika
150 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus
½ łyżeczki płatków chilli
½ łyżeczki kuminu
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do podania
3 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
majeranek do pieczenia - opcjonalnie

Wegańskie gołąbki

W garnku zagotowuję 1,5 litra wody, solę i wrzucam dokładnie wypłukany wcześniej ryż. Gotuję 12 minut i odcedzam.

Bakłażana kroję w grubą kostkę, cebulę i czosnek siekam drobno. 
Na patelni rozgrzewam olej, na dość mocnym ogniu smażę bakłażana - aż lekko się zarumieni. Gotowego ściągam z patelni, delikatnie odciskam z tłuszczu. Następnie podsmażam cebulę z czosnkiem i przyprawami. Chilli i kumin powinny się podgrzać, wtedy wydobywamy z nich najwięcej smaku. 

Na suchej patelni prażę ziarna słonecznika. Podgrzewam, aż lekko się zrumienią.

W misce mieszam ryż z warzywami, dodaję natkę, słonecznik, doprawiam do smaku i mieszam dokładnie. 

Wegańskie gołabki

Z kapusty ściągam zewnętrzne, brzydkie liście. Wycinam głąb i wkładam do gotującej się wody, wyciętym głąbem do dołu na 5 minut. Odwracam dosłownie na minutę i wyciągam na sitko. Gdy ostygnie, delikatnie ściągam liście.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. 
Koncentrat bulionu warzywnego Krakus (150 ml) rozrabiam w 100 ml gorącej wody. 

Wegańskie gołąbki

Na każdy liść daję 2 łyżki farszu, zawijam ciasno i układam w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu posypuję gołąbki świeżym majerankiem. Zalewam przygotowanym bulionem, przykrywam i zapiekam 60 minut.

Podaję posypane natką pietruszki lub z sosem pomidorowym. 

Smacznego!