TARTA ZE SZPARAGAMI

Quiche ze szparagami to sezonowa propozycja na którą zawsze znajdą się chętni. Kruche ciasto wymaga trochę pracy, trzeba je wcześniej schłodzić, podpiec by finalnie zapiec z nadzieniem. Czas który poświęcimy zrekompensuje nam połączenie kruchego cista z miękkim, delikatnym wnętrzem :) Jak już uporamy się z ciastem to przygotowanie wypełnienia zajmie nam kilka minut. 
Tarta czy quiche jaka jest różnica? Quiche (czyt. kisz) to jedna z odmian tarty która przygotowywana jest zawsze z wytrawnym nadzieniem zalanym masą jajeczną. Tarta może być zarówno słodkim jak i wytrawnym wypiekiem. Czyli w przypadku tarta wytrawnych, wypełnionych masa jajeczną nazw można używać zamiennie w każdym innym przypadku będzie to po prostu tarta ;)
przepis na zielone szparagi

przepis na: TARTA ZE SZPARAGAMI

*forma do tarty o średnicy 28cm

składniki na kruche ciasto
240 g maki
120 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

wypełnienie tarty
1 pęczek zielonych szparagów
8-10 pomidorków koktajlowych
150 ml śmietany 12 lub 18 %
150 ml śmietanki 30-36 %
3 żółtka
1 szklanka starego sera gruyère lub cheddar (użyłam sera do fondue) 
2 łyżki orzechów nerkowca

świeży tymianek do podania

przepis na szparagi

Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól a następnie masło pokrojone w kostkę i siekam je z mąką. Dodaję żółtko, wodą i chłodnymi dłońmi, dość szybko zagniatam ciasto. Zawijam je w folię o odkładam na 20 minut do lodówki.
Kruche ciasto można również przygotować w malakserze czy stojącym blenderze - jak to zrobić przeczytacie we wpisie Tartaletki z czekoladą.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję, przenoszę na formę do tarty - ciasto powinno przykrywać spód i boki formy. Spód nakłuwam widelcem i odstawiam do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.

Ciasto w formie przykrywam papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysypuję fasolę lub groch (nasiona pełnią role obciążenia, mam w szafce słoiczek w którym trzymam porcję i używam ich wielokrotnie). Zapiekam 15 minut, po tym czasie ściągam folię z fasolą i kolejne 15 minut dopiekam samo ciasto.

Po wyciągnięciu ciasta temperaturę w piekarniku zmniejszam do 150 stopni.

przepis na szparagi

Jak przygotować szparagi ?
Zielone szparagi nie wymagają obierania ale musimy je pozbawić twardych końcówek które mogą być włókniste. Wystarczy złapać jedną ręką pośrodku szparaga drugą wyginając dolny koniec. Szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu.
Umyte i skrócone o twarde końcówki szparagi kroję na mniejsze kawałki, pomidorki przekrawam na połówki. 

Mieszam ze sobą składniki na masę serową, doprawiam sola i pieprzem.

Na podpieczonym cieście układam szparagi i pomidorki, zalewam masą jajeczną. 

Posypuję posiekanymi orzechami, wstawiam do piekarnika. 

Zapiekam 40 minut. 

Podaję posypane świeżym tymiankiem.

Smacznego !

Inspiracja Kwestia Smaku


Zainteresowanych fotografią kulinarną zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia.

kurs fotografii kulinarnej

3 komentarze:

  1. Ciągle tylko wszędzie czytam tarta, tarta, tarta. Telewizja - tarta, internet - tarta! A ja jeszcze tego nie spróbowałem! :) Chodzi to za mną od zawsze - wygląda bardzo smakowicie i będę musiał w końcu się na to skusić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szparagi na tarcie! Zawsze wychodzą super chrupkie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny fantastyczny przepis do wypróbowania ! Swoją drogą dobrze się składa, bo znudziły mi się już szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej :P Piękne zdjęcia! Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.