WIOSENNA SAŁATKA Z JAJKIEM

Sałatki na śniadanie to dla mnie najlepszy wybór. Można je zabrać do pracy, polać sosem i zjeść ze smakiem nadal chrupiące warzywa. W trakcie gotowania się jajek przygotowuję pozostałe składniki i po kilkunastu minutach mam pyszne, zdrowe i sycące śniadanie. 
Lubię takie szybkie, smaczne i kolorowe poranki. Jeszcze chwila i będę się zajadać słodkimi pomidorami ale na razie nadal głównie sięgam po śliwkowe lub koktajlowe - dojrzałe, czerwone i słodkie. 
wiosenna sałatka

Przepis przygotowałam dla magazynu Green Canoe.

przepis na: WIOSENNA SAŁATKA Z JAJKIEM


* 2 porcje 
3 jajka
1 ogórek gruntowy
8 pomidorków koktajlowych
6 rzodkiewek
10 kulek mini mozzarelli
1 garść młodego szpinaku
2 garście mieszanki sałat
50 ml oliwy
1 łyżeczka musztarda francuska
1 łyżka płynnego miód
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta ziół prowansalskich


salatka z jajkiem

Jajka zalewam zimną wodą, gotuję 7 minut od zagotowania.
Przelewam zimną wodą i obieram.
Łączę ze sobą składniki na sos.
Sałaty mieszam ze szpinakiem, pokrojonymi rzodkiewkami, pomidorkami, ogórkiem oraz serem.
Warzywa nakładam na talerze i polewam sosem.
Dodaję przekrojone na połówki jajka, oprószam solą i pieprzem.

 Smacznego !

Zainteresowanych fotografią kulinarną zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia.
kurs fotografii kulinarnej

4 komentarze:

  1. robię bardzo podobną, z różnymi modyfikacjami! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ogórki i pomidory to nienajlepsze połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie dodatek octu powinien zablokować askorbinaze która może unicestwić witaminę C zawartą w pomidorze :) Ale nawet jeżeli nie to nic się nie stanie jeżeli zjemy pomidora dla przyjemności na pewno gdzieś tą witaminę C jeszcze w menu znajdziemy :) pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.