ZAPIEKANE TOSTY FRANCUSKIE

Tosty francuskie to propozycja na słodkie, ciepłe śniadanie. W wolne dni siadamy razem do śniadania i delektujemy się nim jak długo się da :) Wiktor uwielbia tosty francuskie a ta pieczona wersja jest lżejsza od smażonej ma maśle i nie wymaga stania przy patelni. 
Tosty można przygotować dzień wcześniej, przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Rano tylko wstawić do piekarnika i cieszyć się śniadaniem. 

zapiekane tosty francuskie

Przepis przygotowałam dla magazynu Green Canoe.

przepis na: ZAPIEKANE TOSTY FRANCUSKIE

1 chałka lub 2 bułki maślane
2 jajka
2⁄3 szklanki mleka
1⁄2 laski wanilii
2 łyżki cukru pudru
150 g owoców np borówki i maliny
1 łyżka masła do nasmarowania formy

do podania: jogurt naturalny, miód 

zapiekane tosty francuskie

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Formę do pieczenia smaruję masłem. Z przekrojonej laski wanilii i wyskrobuję nasionka nasionka. Mieszam je z jajkiem, cukrem i dodaję mleko. 

Pieczywo kroję w 2-3 cm plastry. Kromki maczam w masie jajecznej i układam w formie. Pozostałą masą polewam tosty.

zapiekane tosty francuskie

Na wierzchu układam owoce, kilka zostawiam świeżych do posypania po upieczeniu. 
Zapiekam 30 minut.

 Podaję z jogurtem i miodem. 

Smacznego !

zapiekane tosty francuskie


Interesujesz się fotografią ? Zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia.

kurs fotografii kulinarnej

10 komentarzy:

  1. Lubię tosty, ale jednak w wersji bez dodatku jajek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez lubię takie z serem żółtym, francuskie mają to do siebie, że dodajemy jajka :)

      Usuń
  2. O mamuniu, jak to bosko wygląda. I te zdjęcia! No co dzień nie jem pieczywa ale dla chałki jestem w stanie zgrzeszyć :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami, w weekend z rodziną warto :)

      Usuń
  3. Tosty francuskie goszczą u mnie bardzo często, ale jeszcze nigdy nie próbowałem ich zapiekać! I to jest genialny "twist", którego szukałem - na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że przepis zainspirował do prób. Mój synek bardzo lubi francuskie tosty i do tej pory smażyłam a to jest fajny sposób na mniej angażujące i mimo wszystko lżejsze śniadanie.

      Usuń
  4. Tosty francuskie to mój smak dzieciństwa, chociaż wtedy o Francji nie miałam w ogóle pojęcia ;) Spróbuję zapiec!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nauczyłam się je robić już jako mama, pamiętam z dzieciństwa smażony chleb ze śmietaną i cukrem :)

      Usuń
  5. Świetne zdjęcia! Aż trudno się im oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.