ZAPIEKANE TOSTY FRANCUSKIE

Tosty francuskie to propozycja na słodkie, ciepłe śniadanie. W wolne dni siadamy razem do śniadania i delektujemy się nim jak długo się da :) Wiktor uwielbia tosty francuskie a ta pieczona wersja jest lżejsza od smażonej ma maśle i nie wymaga stania przy patelni. 
Tosty można przygotować dzień wcześniej, przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Rano tylko wstawić do piekarnika i cieszyć się śniadaniem. 

zapiekane tosty francuskie

Przepis przygotowałam dla magazynu Green Canoe.

przepis na: ZAPIEKANE TOSTY FRANCUSKIE

1 chałka lub 2 bułki maślane
2 jajka
2⁄3 szklanki mleka
1⁄2 laski wanilii
2 łyżki cukru pudru
150 g owoców np borówki i maliny
1 łyżka masła do nasmarowania formy

do podania: jogurt naturalny, miód 

zapiekane tosty francuskie

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Formę do pieczenia smaruję masłem. Z przekrojonej laski wanilii i wyskrobuję nasionka nasionka. Mieszam je z jajkiem, cukrem i dodaję mleko. 

Pieczywo kroję w 2-3 cm plastry. Kromki maczam w masie jajecznej i układam w formie. Pozostałą masą polewam tosty.

zapiekane tosty francuskie

Na wierzchu układam owoce, kilka zostawiam świeżych do posypania po upieczeniu. 
Zapiekam 30 minut.

 Podaję z jogurtem i miodem. 

Smacznego !

zapiekane tosty francuskie


Interesujesz się fotografią ? Zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia.

kurs fotografii kulinarnej