ZUPA Z BOTWINKI

To jedna z tych zup do których musiałam dorosnąć a teraz nie wyobrażam sobie wiosny bez niej. Zupa botwinkowa to najczęściej przygotowywane przeze mnie majowe danie. Na blogu znajdzie przepis na botwinkę z białą fasolą
Przygotowanie zupy z botwinki zajmuje nie więcej niż 30 minut. Smakuje wiosną i daje kopa bo buraki maja w sobie moc :)
zupa botwinkowa 

przepis na: ZUPA Z BOTWINKI

1 pęczek botwinki z 4-5 małymi buraczkami 
3 młode marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
2 ząbki czosnki
1 łyżka klarowanego masła
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz do smaku
2 litry wody lub bulionu

zupa z botwinki

Zaczynam od umycia, obrania i pokrojenia warzyw w tym również malutkich buraczków.

Na masło wrzucam marchewkę, pietruszkę i seler. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Duszę pod przykryciem 5 minut po czym dodaję pokrojone w plasterki buraczki. A po 3 minutach pokrojone łodyżki z botwinki (bez liści !). 

zupa z botwinki

Duszę jeszcze 2 minuty po czym dorzucam do garnka pokrojony w plasterki czosnek, kumin oraz sól i pieprz. Całość zalewam wodą lub bulionem i gotuję razem 10 minut. 

Na koniec doprawiam całość cukrem, octem jabłkowym oraz solą jeżeli to konieczne. Dodaję pokrojone w paseczki liście a po chwili zupa jest już gotowa.

zupa botwinkowa

Zupę botwinkową zazwyczaj podaję bez dodatków, choć czasami zdarza mi się zabielić ją odrobinę śmietaną lub jogurtem.

Smacznego !

Zainteresowanych fotografią zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia.
kurs fotografii kulinarnej

15 komentarzy:

  1. Musi być pyszna :) Powiem Ci, że mam dokładnie tak sam, do zupy botwinkowej musiałam dorosnąć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój synek na razie wyjada tylko pasterki warzyw i wypija "wodę", liście choć mięciutki nie podchodzą :)

      Usuń
  2. I faktycznie zjadasz ją z rondelka 1/2 l czy to na potrzeby zdjęcia? Ja buraczki kroję w paseczki, trochę trudno zjeść plasterki. Zupka przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest rondelek tylko metalowy kubek i tak zjadam :) Buraczki są malutkie więc cienkie plasterki spokojnie mieszczą się do buzi, mój 5 letni syn wyjada je z talerza :) a do tego ładnie wyglądają.

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam zupy botwinkowej. Czas to zmienić, a ten przepis idealnie się do tego nadaje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ja się nią zachwyciłam niedawno :) Ale na stałe wpisała się w nasze wiosenne menu. A do tego jest bardzo zdrowa.

      Usuń
  4. To mi przypomniało dawne smaki - dzieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie w dzieciństwie zupa z farfoclami nie podchodziła :) teraz doceniam to co dobre !

      Usuń
  5. Do tej pory nie rzucałam się specjalnie na botwinkę, choć pięknie wygląda i zdrowa, ale Twój przepis jest tak prosty, ze po prostu go wypróbuję. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio u mnie na liście zakupów stale gości botwina :D a zupa na pewno pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon zobowiązuje, a tak serio trzeba korzystać dopóki jest !

      Usuń
  7. Ja chyba nadal do niej nie dorosłam :D Hahaha... dalej wypijam 'wodę' a liski zostawiam :D Choć barszcz baaardzo lubię... mam nadzieję, że tak jak u ciebie to tylko kwestia czasu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Botwinkowa zupa kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to mama często gotowała dla siebie i taty, poniewaz nie lubie tej zupy. Mąż lubi, więc w końcu muszę odważyć się i sama zrobić, nawet tylko dla niego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.