ZUPA Z BOTWINKI

To jedna z tych zup do których musiałam dorosnąć a teraz nie wyobrażam sobie wiosny bez niej. Zupa botwinkowa to najczęściej przygotowywane przeze mnie majowe danie. Na blogu znajdzie przepis na botwinkę z białą fasolą
Przygotowanie zupy z botwinki zajmuje nie więcej niż 30 minut. Smakuje wiosną i daje kopa bo buraki maja w sobie moc :)
zupa botwinkowa 

przepis na: ZUPA Z BOTWINKI

1 pęczek botwinki z 4-5 małymi buraczkami 
3 młode marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
2 ząbki czosnki
1 łyżka klarowanego masła
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz do smaku
2 litry wody lub bulionu

zupa z botwinki

Zaczynam od umycia, obrania i pokrojenia warzyw w tym również malutkich buraczków.

Na masło wrzucam marchewkę, pietruszkę i seler. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Duszę pod przykryciem 5 minut po czym dodaję pokrojone w plasterki buraczki. A po 3 minutach pokrojone łodyżki z botwinki (bez liści !). 

zupa z botwinki

Duszę jeszcze 2 minuty po czym dorzucam do garnka pokrojony w plasterki czosnek, kumin oraz sól i pieprz. Całość zalewam wodą lub bulionem i gotuję razem 10 minut. 

Na koniec doprawiam całość cukrem, octem jabłkowym oraz solą jeżeli to konieczne. Dodaję pokrojone w paseczki liście a po chwili zupa jest już gotowa.

zupa botwinkowa

Zupę botwinkową zazwyczaj podaję bez dodatków, choć czasami zdarza mi się zabielić ją odrobinę śmietaną lub jogurtem.

Smacznego !

Zainteresowanych fotografią zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia.
kurs fotografii kulinarnej