KOMPOT Z RABARBARU

Kompot z rabarbaru to połączenie smaków które bardzo lubimy. Kwaśno-słodki napój w stylu retro kojarzy mi się z dzieciństwem, zresztą jak większość kompotów. Nie było soków kartonach, dziesiątek napojów gazowanych do wyboru tylko domowy kompot i oranżada z saturatora. Na samo wspomnienie szklanek mytych w kółka tą samą wodą robi się trochę niesmacznie ale wtedy jakoś mi to nie przeszkadzało. 

jak zrobic kompot z rabarbaru
Jak większość próbowałam różnych napojów i ulegałam wielu modnym smakom. Aktualnie w ogóle nie pijam gazowanych napojów, nie przepadam również za sokami w kartonach bo są dla mnie za słodkie. W domu pijamy głównie wodę, lub wyciskane soki a w sezonie owocowym również kompoty ten z rabarbaru jest jednym z moich ulubionych.
jak zrobic kompot z rabarbaru

przepis na: KOMPOT Z RABARBARU

500 g / 4 duże łodygi rabarbaru
1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
1,5 litra wody

jak zrobic kompot z rabarbaru

Umyty i pokrojony w kawałki rabarbar wrzucam do garnka, mieszam z sokiem i cukrem.
Podgrzewam aż cukier się rozpuści a rabarbar zacznie puszczać sok. 

Zalewam wodą i zagotowuję. 

Zmniejszam ogień i gotuję 15 minut. 

Odstawiam do ostygnięcia, przecedzam. 

Podaję z lodem.

Smacznego !

jak zrobic kompot z rabarbaru

Zapraszam do Facebookowej grupy wsparcia - Fotografia kulinarna od kuchni.
kurs fotografii kulinarnej