KOMPOT Z RABARBARU

Kompot z rabarbaru to połączenie smaków które bardzo lubimy. Kwaśno-słodki napój w stylu retro kojarzy mi się z dzieciństwem, zresztą jak większość kompotów. Nie było soków kartonach, dziesiątek napojów gazowanych do wyboru tylko domowy kompot i oranżada z saturatora. Na samo wspomnienie szklanek mytych w kółka tą samą wodą robi się trochę niesmacznie ale wtedy jakoś mi to nie przeszkadzało. 

jak zrobic kompot z rabarbaru
Jak większość próbowałam różnych napojów i ulegałam wielu modnym smakom. Aktualnie w ogóle nie pijam gazowanych napojów, nie przepadam również za sokami w kartonach bo są dla mnie za słodkie. W domu pijamy głównie wodę, lub wyciskane soki a w sezonie owocowym również kompoty ten z rabarbaru jest jednym z moich ulubionych.
jak zrobic kompot z rabarbaru

przepis na: KOMPOT Z RABARBARU

500 g / 4 duże łodygi rabarbaru
1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
1,5 litra wody

jak zrobic kompot z rabarbaru

Umyty i pokrojony w kawałki rabarbar wrzucam do garnka, mieszam z sokiem i cukrem.
Podgrzewam aż cukier się rozpuści a rabarbar zacznie puszczać sok. 

Zalewam wodą i zagotowuję. 

Zmniejszam ogień i gotuję 15 minut. 

Odstawiam do ostygnięcia, przecedzam. 

Podaję z lodem.

Smacznego !

jak zrobic kompot z rabarbaru

Zapraszam do Facebookowej grupy wsparcia - Fotografia kulinarna od kuchni.
kurs fotografii kulinarnej

11 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie, pewnie tak samo smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia. Chyba muszę się rozejrzeć za rabarbarem, bo nawet nie jestem pewna, czy kiedykolwiek próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar - wspomnienie smaku z dzieciństwa. Ostatnio również robiłam kompot z rabarbaru. Smakował całkiem nieźle, jednak nie wyglądał tak pięknie jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauważyłam,że jak się zostawi się kompot przestygnięcia razem z rabarbarem nabiera ładniejszego koloru ;)

      Usuń
  4. Fantastyczne zdjęcia! Nie robiłam jeszcze kompotu z rabarbaru, może powinnam spróbować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli lubisz słodko-kwaśne połączenia to na pewno. Na taką pogodę to najlepsze orzeźwienie.

      Usuń
  5. Bardzo lubię kompot z rabarbaru. Ostatnio kiedy go robiłam niestety nie zdążyliśmy się napić... Kompot studził się w zlewie w kuchni, kiedy do syna przyszedł kolega i... umył sobie ręce nad garnkiem :D :D :D Teraz już zawsze ten kompot będzie mi się z tym kojarzył!
    Piękny ten twój blog, przejrzysty i estetyczny, aż chce się tu być :)
    Pozdrawiam cie Moniko i zapraszam do siebie, jeśli masz ochotę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Takie "kuchenne" wpadki to dobry materiał na osobny wpis oj zebrało by sie tego trochę i w mojej kuchni :)

      Usuń
  6. Narobiłam sobie właśnie "smaka" na kompot z rabarbaru, który jako dziecko uwielbiałam jeść z cukrem :D Myślę, że taki kompot byłby świetną opcją powrotu do czasów beztroskiego dzieciństwa! Reflektuję i pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak łodygi maczane w cukrze też kojarzą mi się z dzieciństwem :) A kompot polecam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.