KOTLETY Z BOBU I KASZY BULGUR

Doskonale wiem, że bób najlepiej smakuje ugotowany w osolonej wodzie i zjedzony zaraz po odcedzeniu. Jeszcze zanim ostygnie tak, że lekko piecze w palce :) Ale jak już się najemy tym bobem tak po kokardę to można z niego przygotować fajne wartościowe dania. 
Przepis na kolety z bobu to kolejny po gryczanych z selerem wegetariańskie kotlety. Pyszne i własnie na lato, choć poza sezonem można wykorzystać mrożony bób to zachęcam do spróbowania już teraz. jak jest ciepło zawsze mam mniejszą ochotę na mięso i wykorzystuję sezonowe warzywa do przygotowania nowych przepisów.
kotlety z bobu i kaszy 

przepis na: KOTLETY Z BOBU I KASZY BULGUR

*składniki na 10 kotletów
100 gram kaszy bulgur lub ryżu, można tez użyć dowolnej mieszanki kasz
500 g bobu 
1 jajko
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 dużej cebuli 
2 cm plaster imbiru 
2 ząbki czosnku 
szczypta chili 
1 łyżka klarowanego masła lub oleju + do smażenia
1 łyżka mąki
sol, pieprz do smaku

Na posolony wrzątek wrzucam bób, gotuję 15 minut, odcedzam i odstawiam do przestygnięcia.

Do wody po bobie wsypuję kaszę i gotuję do miękkości ok 15 minut również odcedzam.

W tym czasie obieram bób i rozgniatam go widelcem.

Posiekane w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz imbir przesmażam na łyżce masła, pod koniec dodaje również chilli żeby się chwilę podgrzało i oddało ostrość.

Mieszam bób, kaszę i przesmażone przyprawy, dodaję koperek doprawiam do smaku solą i pieprzem. Łączę z roztrzepanym jajkiem i mąką. 

kotlety z bobu i kaszy

Wilgotnymi rękami formuję okrągłe kotleciki. Smażę na rozgrzanym tłuszczu aż osiągną złoty kolor. 

Podaję ze świeżymi warzywami, w moim przypadku to szpinak z ogórkiem i koperkiem.

Smacznego !

Zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia - Fotografia kulinarna od kuchni.
kurs fotografii kulinarnej