PUSZYSTE PLACKI Z TRUSKAWKAMI

Placki z truskawkami to typowo sezonowe danie. Takie śniadania kojarzą mi się z latem i weekendami kiedy wspólnie możemy usiąść do stołu. Tym razem daliśmy tacie pospać i sami zeszliśmy do kuchni żeby zjeść śniadanie. Wiktor zajął się łamigłówkami więc ja mogłam pobawić się w "co zalega w lodówce" i w śniadanie bez chleba o którym zapomniałam :) Na szczęście w ogródku mieliśmy trochę truskawek w lodówce maślankę a pozostałe składniki zazwyczaj po prostu są :) 
Przepis na placki pojawił się dzięki Tacie który pospał dłużej i wyjątkowo udało mi się zrobić zdjęcia bo wszystkie nie zniknęły od razu po zdjęciu z patelni :) Na zimno są równie smaczne, dlatego polecam je również do śniadaniówki czy do piknikowego menu.
placki z truskawkami

przepis na: PUSZYSTE PLACKI Z TRUSKAWKAMI


12-15 placków
200 ml maślanki
2 jajka
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka cukru pudru
3/4 szklanki mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła + do smarowania patelni
400 g truskawek

miód do podania

Wakacyjne śniadanie

Płatki owsiane zalewam maślanką i odstawiam na 10 minut. 
Dodaję jajka, mąkę z sodą, cukier oraz olej kokosowy. Mieszam do uzyskania jednolitej masy.

Umyte, osuszone i odszypułkowane truskawki przekrawam na połówki.

Patelnię smaruję olejem, wykładam po 2 łyżki masy na 1 placek. Na wierzchu układam pokrojone truskawki.

Patelnię przykrywam i smażę przez 2-3 minuty, następnie przekładam placki na drugą stronę i smażę jeszcze 1,5 minuty bez przykrycia.

placki z truskawkami

Przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta, przecieram patelnię ręcznikiem papierowym żeby pozbyć się resztek truskawek i smaruję ją olejem.

Placuszki podaję polane miodem.

Smacznego !

Zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia - Fotografia kulinarna od kuchni.
kurs fotografii kulinarnej