TORCIK Z TRUSKAWKAMI

Biszkopt, bita śmietana i truskawki w zasadzie zastanawiam się czy jest tu potrzebny jakiś wstęp ;) Proste, letnie ciasto które tylko w sezonie na owoce smakuje własnie tak ! 
Upieczone w małej formie sprawdzi się jako letni deser a większa wersja udekorowana dodatkowo bezikami będzie piękną i smaczną ozdobą urodzinowego stołu. 
Biszkopt przekroiłam tylko na dwa blaty, był grubszy niż zazwyczaj w przypadku moich tortów ale zrobiłam to umyślnie. Chciałam, żeby torcik przypominał trochę naked cake z grubą warstwą kremu i owoców.
biszkopt z truskawkami

Ten malutki torcik upiekłam na Dzień Ojca większy z podwójnej porcji zrobiłam miesiąc wcześniej na imprezkę u Wiktora. pod koniec maja nie miałam jeszcze swoich truskawek ale wszyscy byli tak spragnieni tych letnich smaków, że ciasto zniknęło ... nawet nie zdążyłam spróbować :)

przepis na: TORCIK Z TRUSKAWKAMI

*tortownica o średnicy 20 cm

biszkopt
4 jajka
1/2 szklanki mąki tortowej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
szczypta soli 
do nasączenia 
1/2 szklanki kompotu lub rozcieńczonego soku truskawkowego lub nalewki gdy ciasta nie jedzą dzieci

masa 
250 ml śmietanki 30-36 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

350 g truskawek
opcjonalnie do dekoracji można dodać inne owoce Ja dodałam odrobinę czerwonych porzeczek

ciasto z truskawkami

Biszkopt bez proszku do pieczenia.
Białka oddzielam od żółtek i ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodaję cukier. Do gęstej piany dodaję po jednym żółtku miksuję na wolnych obrotach. Następnie również partiami dodaję przesiane mąki i mieszam dokładnie ale delikatnie szpatułką.

Spod formy wykładam papierem do pieczenia. Przelewam masę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 40 minut. Po tym czasie wyciągam biszkopt z pieca u upuszczam go na podłogę z wysokości kolan. Studzę w uchylonym piekarniku.

Zupełnie wystudzony biszkopt wyciągam z formy i przekrawam na dwa blaty.

Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem Dodaję mascarpone i miksuję chwilę do połączenia się składników.

ciasto z truskawkami

Biszkopt nasączam kompotem a na nim wykładam 1/3 masy. Następnie bardzo gęsto układam 200 g pokrojonych na ćwiartki truskawek. Owoce z góry delikatnie smaruję masą dzięki czemu górny blat lepiej się będzie trzymał. Drugą część biszkopta układam na owocach i również nasączam kompotem. Boki ciasta bardzo delikatnie wyrównuję masą a pozostałą wykładam na wierzch. 

Boki ciasta dekoruję plasterkami truskawek a na górze układam połówki lub truskawki w całości. Dodatkowo ułożyłam kilka gałązek z czerwoną porzeczką. 

Przed podanie ciasto schładzam w lodówce.

Smacznego !

Zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia - Fotografia kulinarna od kuchni.
kurs fotografii kulinarnej

7 komentarzy:

  1. wyglada tak bajecznie że chyba cukier mocno mi spadl i musze zrobic sobie coś slodkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie przyozdobiony :) a ja osobiście mam słabość do tortów truskawkowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo truskawki, krem śmietankowy i biszkopt to jest pyszne połączenie :)

      Usuń
  3. Z tymi owocami na wierzchu torcik prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To bardzo szybki sposób na dekorację którą wszyscy chętnie zjadają.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.