CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

Ciasto z cukinią. Wykorzystanie w cieście cukinii już dawno mnie kusiło. Lubię wilgotne, cięższe wypieki z dodatkiem dyni czy marchewki. Pamiętałam o tym przepisie od czasu kiedy Kasia upiekła ciasto do 6 numeru magazynu Kocioł - dwa lata ! 
Pierwszą okazją do upieczenia była spontaniczna wizyta znajomych więc tak zupełnie na szybko powstało moje pierwsze czekoladowe ciasto z cukinią. Oryginalny przepis znajdziecie u Kasi w moim jest mniej cukru a na wierzch rzuciłam owoce. Kwaśne porzeczki komponują się idealnie, myślę, że wiśnie czy agrest będą równie pyszne. 
przepis na ciasto z cukinii

Przy pierwszej próbie do ciasta zamiast czekolady dodałam czekoladowe batony które Wiktor kiedyś dostał a w domu ich nikt nie je, kolejnym razem mleczną czekoladę z takich samych przyczyn :) Jeżeli kupujesz czekoladę specjalnie do tego ciasta polecam gorzką.

przepis na: CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ

* forma 25*25 cm / składniki powinny być w temperaturze pokojowej
200 g cukinii
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
50 g jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
30 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g czekolady u mnie mleczna
szczypta soli

owoce:
150 g porzeczek u mnie mieszanka różnych kolorów
3-4 morele

przepis na ciasto z cukinii

Piekarnik nastawiam na 170°C grzanie góra-dół. 

Cukinie ścieram na grubych oczkach tarką do warzyw, mieszam ze szczyptą soli i odstawiam na sitku aby puściła nadmiar soku.

Miękkie masło ucieram z cukrem gdy masa jest jasna i puszysta kolejno dodaję jajka a następnie jogurt.

Jeżeli masa Wam się delikatnie zważy nie martwcie się tym zupełnie. Mimo wcześniejszego ogrzania produktów też mi się przydarzyło ale nie ma wpływu na końcowy efekt czy smak. 

przepis na ciasto z cukinii

przepis na ciasto z cukinii

W osobnej miseczce łączę ze sobą pozostałe suche produkty: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Do masy dodaję suche składniki, miksuje krótko. 

Cukinię odciskam z soku i razem z pokrojoną w kostkę czekoladą mieszam z ciastem. 

Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto. Na wierzchu układam owoce. Większe jak morele delikatnie wciskam w ciasto, mniejsze tylko rozsypuję. 

Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę 60-70 minut do suchego patyczka.

Smacznego !

Interesujesz się fotografią ? Szukasz porad, inspiracji, wyzwań które pomogą w rozwijaniu pasji ?
Zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia - Fotografia kulinarna od kuchni.
kurs fotografii kulinarnej

6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru mojej cukinii z ogródka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. czekolada i cukinia - zaskakujące połączenie, ale kusi mnie żeby zrobić. Ciasto z fasoli to ostatnio jedno z moich ulubionych a wiec z cukinia też mi pewnie posmakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia w zasadzie jest niewyczuwalna zresztą sama w sobie nie ma wyrazistego smaku ale za to nadaje ciastu wilgotności, bardzo nam posmakowała ta warzywna wersja :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.