JAGODZIANKI

Przepis na jagodzianki jak większość moich receptur powstał przez modyfikacje innych w tym przypadku drożdżowych przepisów. Mniej jajek, więcej masła i mleka i tak doszłam do absolutnie najlepszego połączenia ciasta drożdżowego z jagodami :) Ciasto nie jest zbyt napuszone, pięknie zarumienione i całe wypełnione jagodami.
Domowe jagodzianki są najlepsze z lukrem a jak zrobić smaczny lukier ? Lukier zawsze robię z sokiem z cytryny, dzięki temu nie smakuje jak słodki ulepek choć nadal jest bardzo, bardzo słodki :) Wystarczy wymieszać cukier puder z sokiem. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty dodaję kilka kropel soku.
Jak pomyśle o jagodziankach to przypominają mi się wakacje na Podlasiu. Byliśmy w okolicach Augustowa, zwiedzaliśmy zaporę wodną w Paniewie. Ktoś nam podpowiedział żeby wybrać akurat tą bo żona leśniczego piecze najlepsze jagodzianki w okolicy. I faktycznie były pyszne zjedliśmy po dwie - Wiktor też ;) A potem cały wysmarowany jagodami zasnął w samochodzie :)

domowe jagodzianki

Przepis dodany do akcji www.uczymyjakslodzic.pl

przepis na JAGODZIANKI

ciasto
25 g drożdży
100 g cukru białego Sweet Family ok 1/2 szklanki
500 g mąki
100 g masła
2 jajka
2/3 szklanki mleka
szczypta soli

owoce
300 g jagód
2 łyżki cukru białego Sweet Family
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

lukier
3 łyżki cukru pudru Sweet Family
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowuję zaczyn. Pokruszone drożdże rozcieram z 1 łyżką cukru dodaje połowę ciepłego mleka i mieszam z 2 łyżkami mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

W tym czasie rozpuszczam masło. Jajka rozbełtuję z pozostałym mlekiem. Mąkę mieszam z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Dodaję zaczyn oraz mleko z jajkami. Mieszam łyżką a gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i zagniatam elastyczne lekko klejące ciasto.

domowe jagodzianki

Ciasto drożdżowe w robocie. 
Na dno wlewam mleko z jajkami, dodaję zaczyn i połowę masła. Na to wsypuję wymieszane suche składniki. Mikser włączam na prędkość 1. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaje pozostałe masło i wyrabiam ciasto na prędkości 2. Ciasto jest gotowe gdy tworze spójna całość i swobodnie odchodzi od ścianek.

Wyrobione ciasto przekładam do obsypanej mąką miski, przykrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Jagody płuczę i odstawiam do odcieknięcia.

Jak równo podzielić ciasto ?
Wyrośnięte ciasto wyrabiam przez krótką chwilę a następnie dziele na 16 części.
Ja zważyłam całość i wyszło mi, że każda z 16 części powinna ważyć około 60 g. Najpierw podzieliłam ciasto na połowę a później każdą na 8 części, kontrolowałam czy waga mniej więcej się zgadza.

Umyte jagody mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Formowanie drożdżowych jagodzianek.
16 bułeczek piekłam na dwa razy po 8 na jednej blaszce. Najpierw przygotowałam pierwszą ósemkę, przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia. A następnie wzięłam się za drugą część ciasta.
W trakcie formowanie nie podsypuję już ciasta mąką, dobrze wyrobione nie klei się a brak mąki gwarantuje, że ciasto nie zrobi się twarde i łączenia dobrze się skleją. Silikonowa stolnica też się przydaje ;)

Z podzielonego ciasta formuję okrągłe bułeczki a następnie spłaszczam je dłonią na placek. Na każdym układam kopiastą łyżkę jagód. Ciasto sklejam jak pieroga, końce zawijam pod spód i układam na blasze wyłożonej papierem zlepieniem do dołu. Przygotowane bułeczki przykrywam ściereczka i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.

domowe jagodzianki

Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Jajko roztrzepuję z 1 łyżką mleka i smaruję nim wierzch napuszonych bułek.

Każdą partię piekę osobno -  20 minut a następnie studzę na kratce.

Aby zrobić lukier mieszam cukier puder z sokiem. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty dodaję kilka kropel soku.

Wystudzone domowe jagodzianki smaruję lukrem, dodatkowo można je posypać płatkami migdałów lub jagodami. Ja postawiłam na jagody ale wtedy bułeczki raczej nie nadają się do transportu ;)

Smacznego !

Zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia - Fotografia kulinarna od kuchni.
kurs fotografii kulinarnej