TZATZIKI

Tzatziki to tradycyjny i najbardziej znany sos kuchni greckiej. Jego popularność sprawiła, że odczekał się wersji gotowej która można kupić w sklepach. Nikogo nie trzeba przekonywać, że taki zrobiony w domu jest o niebo lepszy. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. 

Sos tzatziki najczęściej podawany do dań z grilla, smażonych lub pieczonych mięs, warzyw oraz pieczywa. Nie należy traktować go jako zastępstwo mizerii, jest bardzo intensywny w smaku i choć można regulować ilość czosnku to sos tzatziki taki właśnie powinien być - wyrazisty i bogaty w aromaty.
tzatziki sos

Przepis i zdjęcia przygotowałam do 16 numeru magazynu Kocioł
Tutaj możecie przeczytać cały zupełnie za darmo.

przepis na TZATZIKI

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 6

300 g ogórka - 2 średniej wielkości ogórki szklarniowe lub 8 gruntowych
200 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli morskiej

tzatziki sos

Jak przygotować sos tzatziki ?

Umyte ogórki kroję wzdłuż na połowę i osuwam gniazda nasienne. 
Zcieram na tarce o dużych oczkach, razem se skórką. (Jeżeli wolisz możesz obrać)
Starte ogórki mieszam ze szczyptą soli i odstaw na 5 minut. 
Odsączam z soku i dodaję jogurt.

Posiekane zioła wrzucam do moździerza dodaję przeciśnięty czosnek i rozcieram z sola morską.
Mieszam z ogórkami, odstawiam do schłodzenia. 

Przed podaniem skrapiam oliwą i posypuję ziołami.

Smacznego !

Interesujesz się fotografią ? Szukasz porad, inspiracji, wyzwań które pomogą w rozwijaniu pasji ?
Zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia - Fotografia kulinarna od kuchni.
kurs fotografii kulinarnej

6 komentarzy:

  1. Nie przepadam za tym sosem ale chyba się skusze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby jeść tzatziki trzeba lubić czosnek :) na siłę nie namawiam osobiście uwielbiam ale rozumiem osoby które nie przepadają.

      Usuń
  2. Mój mąż uwielbia ten sos. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniałaś mi przepis, który kiedyś uwielbiałam robić. Ale w przypływie innych smaków i kombinacji kuchni z całego świata, odszedł w zapomnienie. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam trochę takich przepisów na które przypadkiem trafiam na blogu i sama się dziwię dlaczego tak dawno ich nie robiłam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.