TZATZIKI

Tzatziki to tradycyjny i najbardziej znany sos kuchni greckiej. Jego popularność sprawiła, że odczekał się wersji gotowej która można kupić w sklepach. Nikogo nie trzeba przekonywać, że taki zrobiony w domu jest o niebo lepszy. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. 

Sos tzatziki najczęściej podawany do dań z grilla, smażonych lub pieczonych mięs, warzyw oraz pieczywa. Nie należy traktować go jako zastępstwo mizerii, jest bardzo intensywny w smaku i choć można regulować ilość czosnku to sos tzatziki taki właśnie powinien być - wyrazisty i bogaty w aromaty.
tzatziki sos

Przepis i zdjęcia przygotowałam do 16 numeru magazynu Kocioł
Tutaj możecie przeczytać cały zupełnie za darmo.

przepis na TZATZIKI

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 6

300 g ogórka - 2 średniej wielkości ogórki szklarniowe lub 8 gruntowych
200 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli morskiej

tzatziki sos

Jak przygotować sos tzatziki ?

Umyte ogórki kroję wzdłuż na połowę i osuwam gniazda nasienne. 
Zcieram na tarce o dużych oczkach, razem se skórką. (Jeżeli wolisz możesz obrać)
Starte ogórki mieszam ze szczyptą soli i odstaw na 5 minut. 
Odsączam z soku i dodaję jogurt.

Posiekane zioła wrzucam do moździerza dodaję przeciśnięty czosnek i rozcieram z sola morską.
Mieszam z ogórkami, odstawiam do schłodzenia. 

Przed podaniem skrapiam oliwą i posypuję ziołami.

Smacznego !

Interesujesz się fotografią ? Szukasz porad, inspiracji, wyzwań które pomogą w rozwijaniu pasji ?
Zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia - Fotografia kulinarna od kuchni.
kurs fotografii kulinarnej