SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ

Sałatka z arbuzem najlepiej smakuje latem. Słońce, napój z parasolką i schłodzona sałatka. Mieszanka smaków i konsystencji, połączenie może wydawać się odważne ale całość smacznie się komponuje. Przygotowuje się ją chwilę, najlepiej z wcześniej schłodzonych składników. Można również sałatkę schłodzić przed podaniem wtedy sosem polewamy przed jedzeniem.
Arbuz w sałatce z fetą. Optymalnie było by trafić na arbuza bez pestek, kupując na kawałki łatwiej jest wybrać. Niestety często nie ma takiego i nic nie poradzisz. W takim przypadku przy krojeniu arbuza w kostkę wybieram te w których nie ma pestek - resztę zjadam lub małym nożykiem usuwam pestki ale raczej zjadam :)
letnia sałatka

przepis na: SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ

1/4 sporego arbuza
2 średniej wielkości ogórki
100 g sera sałatkowego lub fety
10-12 czarnych oliwek bez pestek
kilka plasterków cebuli
2 gałązki melisy - same listki
świeżo mielony pieprz

mój ulubiony winegret - przepis na sos

letnia sałatka

Arbuza kroję w dużą kostkę. Ogórki i ser w trochę mniejszą a cebulę w cieniutkie plasterki. 

Wszystko razem z oliwkami i melisą wrzucam do miski i odstawiam do lodówki. Przed podaniem mieszam z sosem i oprószam pieprzem.

letnia sałatka

Jeżeli korzystam ze schłodzonych wcześniej składników od razu polewam sosem, oprószam pieprzem. 

Podaję udekorowane listkami melisy.


 Smacznego !


Interesujesz się fotografią ? Szukasz porad, inspiracji, wyzwań które pomogą w rozwijaniu pasji ?
Zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia - Fotografia kulinarna od kuchni.
kurs fotografii kulinarnej