CIASTO BANANOWE Z JEŻYNAMI

To puszyste, szybkie ciasto z jeżynami to dla mnie symbol końca lata. Soki jeżynowe stoją już na półkach a nawet powoli znikają, zapas jeżyn w zamrażarce a w piekarniku ciasto.
Ciasto z maki pełnoziarnistej, płatków a dzięki bananowi do dosłodzenia potrzeba niewiele cukru. Osoby które lubią umiarkowaną słodycz ciast polecam spróbować pieczenie bez dodatku cukru i ewentualnie później polanie miodem lub sosem jeżynowym.
szybkie ciasto z owocami

przepis na: CIASTO BANANOWE Z JEŻYNAMI

*tortownica o średnicy 23 cm
1 dojrzały banan
1/2 szklanki (125 ml) maślanki
1 jajko
3 łyżki oleju
120 g maki pszennej pełnoziarnistej
40 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
30 g cukru
szczypta soli
100 g jeżyn

Ciasto z mąki pełnoziarnistej

Piekarnik nastawiam na 200 stopni.

Banan rozgniatam widelcem na puree.

W misce roztrzepuję jajka, mieszam z maślanką i jajkiem. Dodaję puree z banana.

W osobnej miseczce mieszam mąkę, płatki, cukier, proszek, sodę oraz szczyptę soli. Dodaję do mokrych składników.

Na koniec dorzucam połowę jeżyn i przekładam ciasto do wyłożonej papierem formy. Na wierzchu układam pozostałe owoce.

Piekę 30-35 minut - do suchego patyczka.

szybkie ciasto bananowe

Podaję z sosem jeżynowym lub miodem.

Smacznego !

Piękne kolory oraz ciepłe, miękkie słońce motywuje do wyciągnięcia aparatu. Pasjonatów fotografii którzy zapraszam na fotograficzna grupę wsparcie na której aktualnie odbywa się tematyczne wrześniowe link party.
kurs fotografii kulinarnej

4 komentarze:

  1. Wygląda tak smakowicie, że muszę iść zjeść coś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda to ciasto no i skład idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o wow! jakie piękne foto i baaaardzo smakowity przepis. U mnie na http://www.wysmakowane.pl/ królował bananowiec z lemon curd, a teraz koniecznie muszę spróbować z jeżynami. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie! Zwłaszcza z tym sosem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.