KASZA JAGLANA ZE SMAŻONYMI ŚLIWKAMI

W sezonie śliwki kupujemy niemal codziennie. Sporo zjadamy na surowo, trochę zawsze trafia do słoików np. ŚLIWKOWY CZEKO-DŻEM a część próbuję wykorzystać w codziennym menu. To jeden z tegorocznych przepisów, połączyłam w nim śliwki z kaszą jaglaną i jogurtem. Całość wzbogaciłam o orzechy włoskie i słonecznik w karmelu, ale równie dobrze sprawdzą inne pestki.
Kasza jaglana ze śliwkami to mieszanka smaków, konsystencji i temperatur oraz kolorów. Czyli bardzo jesienne danie nawiązujące do aury w tym sezonie ;)

przepis na: KASZA JAGLANA ZE SMAŻONYMI ŚLIWKAMI

*1 duża porcja
4 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 garść orzechów włoskich
1 łyżka słonecznika w karmelu* opcjonalnie  - ja użyłam go jako słodzika
3 duże śliwki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3-4 łyżki jogurtu lub serka wiejskiego
2 łyżeczki masła klarowanego



Do miseczki nakładam jogurt. 

Na patelni rozgrzewam 1 łyżeczkę oleju, dodaje kaszę orzechy i słonecznik. Przesmażam aż kasza wyschnie i zrobi się delikatnie chrupiąca. Kaszę wsypuję do jogurtu. 

Na patelni podgrzewam drugą łyżeczkę oleju, dodaję pokrojone na ćwiartki śliwki smażę przez chwilę a następnie dodaję cukier. Podgrzewam tak długo aż sok który puściły śliwki odparuje a cukier się skarmelizuje.


Do jogurtu i kaszy dodaję ciepłe śliwki i od razu podaję.

Smacznego !

4 komentarze:

  1. Pyszna miseczka 😊 Lubię kaszę jaglaną poza tym jest podobno zdrowa. Pozdrawiam serdecznie :) ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda cudownie i tylko mogę się domyślić jak cudownie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię smażone śliwki a jeszcze w takim towarzystwie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.