ŚLEDZIE Z KORNISZONAMI Z CZOSNKIEM KRAKUS

Śledzie to moja propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy. Nie są pracochłonne i zawsze się sprawdzają. W tym przepisie wykorzystuję ogórki korniszony z czosnkiem od Krakusa, które w połączeniu ze świeżą papryką tworzą pyszny, chrupiący dodatek do ryby. Dzięki dużej ilości warzyw śledzie w oleju wyglądają i smakują bardzo świeżo i kolorowo.
Do przygotowania śledzi użyłam zalewy z ogórków korniszonów z czosnkiem Krakus. Ogórki są w occie z czosnkiem, zielem angielskim i koperkiem co sprawia, że zalewa nabiera smaku przypraw i nie ma potrzeby dodatkowo marynować śledzi z ich dodatkiem.
śledzie z papryką i korniszonem

Przepis przygotowany przy współpracy z marką Krakus.

przepis na: ŚLEDZIE Z KORNISZONEM I PAPRYKĄ

10 ogórków korniszonów z czosnkiem Krakus
500 g śledzi a’la Matjas
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
½ pęczka koperku
3 łyżki zalewy octowej z korniszonów
świeżo mielony pieprz, łyżeczka cukru
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

śledzie z papryką i korniszonem

Filety śledziowe opłukuję pod bieżącą wodą i wkładam do miski z zimną wodą. Odstawiam na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Czas moczenia zależy od tego, jak słone są ryby.

W tym czasie cebulę, papryki oraz ogóreczki kroję w kostkę. Do warzyw dodaję pieprz oraz zalewę z ogórków korniszonów z czosnkiem od Krakusa.

Odsączone z nadmiaru wody śledzie kroję na mniejsze kawałki.


W słoiku układam warstwami warzywa, śledzie które posypuję świeżym koperkiem, warzywa, śledzie... ostatnią warstwą powinny być warzywa.

Całość zalewam olejem i odstawiam do lodówki przynajmniej na 24 godziny.

Smacznego !


Chcesz zobaczyć jak powstają moje zdjęcia ?
Zajrzyj do na mój instagramowy profil o kulisach fotografii !
kurs fotografii kulinarnej