ŚLEDZIE Z KORNISZONAMI Z CZOSNKIEM KRAKUS

Śledzie to moja propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy. Nie są pracochłonne i zawsze się sprawdzają. W tym przepisie wykorzystuję ogórki korniszony z czosnkiem od Krakusa, które w połączeniu ze świeżą papryką tworzą pyszny, chrupiący dodatek do ryby. Dzięki dużej ilości warzyw śledzie w oleju wyglądają i smakują bardzo świeżo i kolorowo.
Do przygotowania śledzi użyłam zalewy z ogórków korniszonów z czosnkiem Krakus. Ogórki są w occie z czosnkiem, zielem angielskim i koperkiem co sprawia, że zalewa nabiera smaku przypraw i nie ma potrzeby dodatkowo marynować śledzi z ich dodatkiem.
śledzie z papryką i korniszonem

Przepis przygotowany przy współpracy z marką Krakus.

przepis na: ŚLEDZIE Z KORNISZONEM I PAPRYKĄ

10 ogórków korniszonów z czosnkiem Krakus
500 g śledzi a’la Matjas
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
½ pęczka koperku
3 łyżki zalewy octowej z korniszonów
świeżo mielony pieprz, łyżeczka cukru
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

śledzie z papryką i korniszonem

Filety śledziowe opłukuję pod bieżącą wodą i wkładam do miski z zimną wodą. Odstawiam na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Czas moczenia zależy od tego, jak słone są ryby.

W tym czasie cebulę, papryki oraz ogóreczki kroję w kostkę. Do warzyw dodaję pieprz oraz zalewę z ogórków korniszonów z czosnkiem od Krakusa.

Odsączone z nadmiaru wody śledzie kroję na mniejsze kawałki.

śledzie z papryką i korniszonem

W słoiku układam warstwami warzywa, śledzie które posypuję świeżym koperkiem, warzywa, śledzie... ostatnią warstwą powinny być warzywa.

Całość zalewam olejem i odstawiam do lodówki przynajmniej na 24 godziny.

Smacznego !


Interesujesz się fotografią ? Szukasz porad, inspiracji, wyzwań które pomogą w rozwijaniu pasji ?
Zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia - Fotografia kulinarna od kuchni.
kurs fotografii kulinarnej

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam śledzie, ale poproszę bez cebuli ;). To trochę nietypowe w Polsce, ale ja nie cierpię cebuli :). Przecudnie wyszły Ci te zdjęcia, a skąd masz taki świetny widelec? Bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez cebuli też będą smaczne trochę mniej wyraziste ;) Dziękuję, śledz nie jest zbyt fotogeniczny ale w kolorowych warzywach fajnie się prezentuje. Widelec dostałam albo kupiłam na starociach ;) W każdym razie z drugiej ręki.

      Usuń
  2. Wygląda bardzo ładnie, ale ja po prostu śledzi nie lubię i nie przełknę :D
    No ale czegoś mogę nie lubić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można :) U nas w domu śledzie jem tylko ja no i goście którzy zawsze korzystają n imprezach.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.