KAPUSTA PEKIŃSKA Z SURIMI I KUKURYDZĄ

To jedna moich ulubionych jesiennych surowych sałatek :) Do przygotowania jej używam zazwyczaj tradycyjnej odmiany pekinki, tym razem sięgnęłam po czerwoną bo jest niesamowicie fotogeniczna. 
Sałatkę podaję jako samodzielne danie, jest bardzo sycąca i smaczna. Chrupiąca kapusta z kukurydzą, paluszkami surimi i sosem czosnkowym. W zależności od zawartości lodówki dodaję ogórka kiszonego i pokrojonego w plasterki pora.
sałatka z kapusty pekińskiej

przepis na: KAPUSTA PEKIŃSKA Z SURIMI I KUKURYDZĄ
1 średniej wielkości kapusta pekińska
150 g paluszków surimi
100 g (1/2 puszki) kukurydzy konserwowej
4 ogórki kiszone lub konserwowe *opcjonalnie
1/2 białej części pora *opcjonalnie
sos
1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
1 łyżka majonezu
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz

Kapustę szatkuję, paluszki kroję na nieduże kawałki. Dodaję odcedzoną kukurydzę. 

Łączę ze sobą składniki na sos i mieszam z kapustą. 

Podaję od razu, ale kolejnego dnia jest równie smaczna.

Smacznego !

sałatka z kapusty pekińskiej

sałatka z kapusty pekińskiej

sałatka z kapusty pekińskiej

sałatka z kapusty pekińskiej


Chcesz zobaczyć jak powstają moje zdjęcia ?
Zajrzyj do na mój instagramowy profil o kulisach fotografii !
kurs fotografii kulinarnej

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, sałatka jest pyszna. Powstała spontanicznie i została ze mną na stałe :)

      Usuń
  2. Na pewno ją zrobię, bo wygląda bardzo fajnie :) Muszę ją przetestować! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.