SOK PRZECIEROWY - DOMOWY KUBUŚ

Sok przecierowy to moje tegoroczne odkrycie, nigdy nie robiłam napojów w ten sposób. W domu pijemy głównie wodę a napoje gazowane mogły by dla mnie nie istnieć :) Robię na zimę trochę soków z jeżyn czy winogron a czasami wyciągnę sokowirówkę. Jednak najczęściej kupuję tłoczone soki jabłkowe z okolicznych wytwórni. 
Przepis na sok przyciągnął moja uwagę bo wykorzystuje dynie a mam spory zapas ze swojego ogródka. Wykorzystałam przepis który Kasia z bloga Gotuj z Kasią przygotowała do 17 numeru magazynu Kocioł. Sok jest pyszny i już się nie mogę doczekać, jak mój młodszy syn będzie mógł spróbować :)
sok przecierowy z dynią

przepis na: SOK PRZECIEROWY Z DYNIĄ

1/2 dużej dyni Hokkaido (500 g)
3 marchewki
2 jabłka
1,5 litra wody
sok z 1 cytryny
3 łyżki miodu

sok przecierowy

Marchewki i jabłka obieram że skórki i kroję w gruba kostkę. Dynie w zależności od gatunku kroję że skórką lub również obieram, dyni Hokkaido nie obieram i właśnie ten gatunek wykorzystuję w swojej kuchni najczęściej.


Wszystko wrzucam do garnka, zalewam wodą. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem 40 minut. 

sok marchewkowy z dynia

Dodaję sok z cytryny i blenduję, następnie przecieram przez nylonowe drobne sitko. Dodaję miód, jeżeli sok jest zimny podgrzewam go trochę aby miód się rozpuścił - nie zagotowuję !

Przechowuję w lodówce. 

Smacznego !

Chcesz zobaczyć jak powstają moje zdjęcia ?
Zajrzyj do na mój instagramowy profil o kulisach fotografii !
kurs fotografii kulinarnej