SOK PRZECIEROWY - DOMOWY KUBUŚ

Sok przecierowy to moje tegoroczne odkrycie, nigdy nie robiłam napojów w ten sposób. W domu pijemy głównie wodę a napoje gazowane mogły by dla mnie nie istnieć :) Robię na zimę trochę soków z jeżyn czy winogron a czasami wyciągnę sokowirówkę. Jednak najczęściej kupuję tłoczone soki jabłkowe z okolicznych wytwórni. 
Przepis na sok przyciągnął moja uwagę bo wykorzystuje dynie a mam spory zapas ze swojego ogródka. Wykorzystałam przepis który Kasia z bloga Gotuj z Kasią przygotowała do 17 numeru magazynu Kocioł. Sok jest pyszny i już się nie mogę doczekać, jak mój młodszy syn będzie mógł spróbować :)
sok przecierowy z dynią

przepis na: SOK PRZECIEROWY Z DYNIĄ

1/2 dużej dyni Hokkaido (500 g)
3 marchewki
2 jabłka
1,5 litra wody
sok z 1 cytryny
3 łyżki miodu

sok przecierowy

Marchewki i jabłka obieram że skórki i kroję w gruba kostkę. Dynie w zależności od gatunku kroję że skórką lub również obieram, dyni Hokkaido nie obieram i właśnie ten gatunek wykorzystuję w swojej kuchni najczęściej.


Wszystko wrzucam do garnka, zalewam wodą. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem 40 minut. 

sok marchewkowy z dynia

Dodaję sok z cytryny i blenduję, następnie przecieram przez nylonowe drobne sitko. Dodaję miód, jeżeli sok jest zimny podgrzewam go trochę aby miód się rozpuścił - nie zagotowuję !

Przechowuję w lodówce. 

Smacznego !

Chcesz zobaczyć jak powstają moje zdjęcia ?
Zajrzyj do na mój instagramowy profil o kulisach fotografii !
kurs fotografii kulinarnej

12 komentarzy:

  1. Też robie sok przecierowy. Nigdy nie wykorzystywałam dyni, dawałam za to cytrusy. Dobrze, że sezon na dynię w toku to wypróbuję i Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja będę próbować z Cytrusami jak seOn się zacznie :)

      Usuń
  2. ja jednak preferuję normalne albo wyciskane soki :) po tak długim gotowaniu sok straci za dużo wartości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację musZę spróbować krócej, długo gotowała się marchewka może dlatego że z ogródka 🤔 jak by ja drobniejsze pokroić albo zetrzeć kozła by skrócić czas gotowania. Muszę popróbować a te one soki też lubię :)

      Usuń
  3. Nigdy nie robiłam soku w ten sposób, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też pierwszy raz spróbowałam w tym roku. Spróbuj sok jest zawiesisty i sycący :)

      Usuń
  4. Ostatnio zakochałam się w sokach marchewkowych, muszę wypróbować twój przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, miło mi będzie jak podzielisz się wrażeniami 😁

      Usuń
  5. Jeszcze nigdy zainteresował mnie temat soków przecierowych :P Spróbuję w przyszłym roku na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po co czekać rok - sezon jest własnie teraz :)

      Usuń
  6. Zgadzam się, to najlepszy sezon na picie takich soczków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo polecam soki z dyni, bo są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.