TORT MAKARONOWY Z SOSEM BOLOGNESE

Makarony to mocny punkt naszej diety, żeby nie było nudno lubię eksperymentować, szukać nowych smaków i form podania. Takie ciasto makaronowe zobaczyłam kiedyś na Pinterest zabierałam się do niego od dłuższego czasu aż w końcu jest ;) Tort makaronowy to rodzaj zapiekanki ale takiej zdecydowanie bardziej efektownej. Wbrew pozorom jej przygotowanie jest banalnie proste i jeżeli wykorzystamy gotowy sos szybkie ;) 
Nie mam jeszcze swojego ulubionego bolognese na blogu a w tym przepisie wykorzystałam sos Barilla, który rozrzedziłam passatą pomidorową. Równie dobrze jeżeli nie lepiej :) sprawdzi się domowy sos należy jednak pamiętać, że powinien być odpowiednio rzadki aby wypełnić rurki makaronowe w przeciwnym wypadku mogą po upieczeniu być twarde.
tort makaronowy z sosem blognese


przepis na: TORT MAKARONOWY Z SOSEM BOLOGNESE

*forma o średnicy 20 cm
300 makaronu Rigatoni lub innego o grubych rurkach
400 g sosu bolognese - użyłam gotowego sosu Barilla
200 ml passaty pomidorowej
125 g tartego sera mozzarella


opcjonalnie sol, pieprz do smaku

bazylia, parmezan - opcjonalnie do podania



tort makaronowy z sosem blognese

Makaron zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 minut a następnie odcedzam. Sos bolognese mieszam z passatą, doprawiam do smaku.

Formę wykładam folią aluminiową. Na spód rozsmarowuję 3 łyżki sosu. Makaron ustawiam w sosie pionowo tak aby wypełnić formę, całość zalewam sosem. Aby dokładnie wypełnić rurki makaronowe stukam formą o blat. Sos spływa na dół i robi miejsce na kolejną porcję, dzięki temu makaron równomiernie zmięknie.

tort makaronowy z sosem blognese

Tak przygotowany makaron posypuję startym serem, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekam 30 minut, ściągam folię i zostawiam w piekarniku na kolejne 10-15 minut aż ser ładnie się zarumieni.

Podaję na ciepło posypane startym parmezanem i bazylią.

Smacznego !

tort makaronowy z sosem blognese

Chcesz zobaczyć jak powstają moje zdjęcia ?
Zajrzyj do na mój instagramowy profil o kulisach fotografii !
kurs fotografii kulinarnej

1 komentarz:

  1. Kurcze, taki torcik, w którym nie ma słodkiego bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.