ZDROWE TRUFLE Z SUSZONYCH OWOCÓW

Trufle z suszonych owoców to propozycja zdrowej słodkości którą przygotowałam 18 numeru Magazynu Kocioł. Suszone śliwki to jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek tu zmiksowane z dodatkiem słodkich daktyli i kwaskowatej żurawiny. Amaretto dla dodania migdałowego posmaku i kakao które przełamuje słodkość.
Jeżeli lubicie rozdawać jadalne prezenty to trufle są idealnym pomysłem na taki podarunek. Zdrowe i naprawdę pyszne słodkości... wegańskie ,bez glutenu, nabiału i białego cukru. Nie żebym go jakoś obsesyjnie unikała ale jak można pysznie bez to czemu nie skorzystać ;)
Trufle z suszonych owoców

Uprzedzam, że znikają zdecydowanie za szybko i polecam zrobić od razu z podwójnej ilości składników ;)

przepis na ZDROWE TRUFLE Z SUSZONYCH OWOCÓW

* składniki na 20 trufli wielkości orzecha włoskiego
200 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
50 g suszonych daktyli
50 g suszonej żurawiny
50 ml amaretto * opcjonalnie może być woda
3 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka kakao

Daktyle zalewam amaretto i odstawiam na 15 minut.

Wszystkie suszone owoce razem z likierem w którym moczyły się daktyle oraz gorącą wodą rozdrabniam w malakserze. ( Można też zmielić w maszynce lub zblendować )

Rozdrobnione owoce odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. (Ułatwia to formowanie trufli)

Ze schłodzonej masy formuję trufle które obtaczam w kakao. Tak przygotowane zdrowe trufle przechowuję w lodówce.

Smacznego !

Trufle z suszonych owoców

8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.