ZUPA CEBULOWA

Zupy jesienią są nr 1 na mojej tygodniowej liście posiłków. Nie może wśród nich zabraknąć zupy cebulowej która oprócz walorów smakowych i zdrowotnych ma również zbawienny wpływ na nasze oczy, pisząc nasze mam na myśli kucharek choć pozostałe osoby przebywające w tym czasie w kuchni tez mogą skorzystać. Pal licho opuchliznę po pokrojeniu 0,5 kg cebuli mam idealnie nawilżone oczy... dodam tylko, że ryczę (tak ryczę) już po pokrojeniu 1 sztuki ;)
Francuska zupa cebulowa jest gotowana na wywarze wołowym i zapiekana z grzankami posypanymi serem gruyère. Moja wersja jest jej bardzo bliska ale do przygotowania użyłam wywaru warzywnego a do grzanek wykorzystałam dostępny w każdym sklepie ser gouda :)
zupa cebulowa z grzankami

Przepis przygotowałam dla 18 numeru Magazynu Kocioł.

przepis na: ZUPA CEBULOWA

5-6 średniej wielkości cebul (600 g)
100 ml białego wina
1 litr bulionu warzywnego
1 ½  łyżeczki świeżego tymianku lub 1 płaska łyżeczka suszonego
2 łyżki oliwy
1 łyżka klarowanego masła
1 bagietka
1 ząbek czosnku
150 g żółtego sera
sól, pieprz do smaku

Cebulę przekrawam na połowę a następnie wzdłuż na plasterki. W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję masło i wrzucamy cebulę. Zmniejszam ogień i smażę ok. 45 minut do lekkiego zbrązowienia.

Dolewam wino, zwiększam ogień i 3 minuty odparowuję. Dodaję bulion, tymianek i gotuję pod przykryciem kolejne 20 minut.

zupa cebulowa z grzankami

Gdy zupa jest prawie gotowa, nagrzewam piekarnik do 200°C.

Bagietkę kroję na kromki, układam na blasze, skrapiam oliwą i podpiekam 10 minut. Po 5 minutach przewracam na drugą stronę.

Zupę przelewam do żaroodpornego naczynia lub porcjuję w żaroodpornych miseczkach.

Bagietki nacieram czosnkiem, układam na zupie i posypuję serem. Zapiekam 5 minut pod górnym grillem.

Podaję zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Smacznego !

Chcesz zobaczyć jak powstają moje zdjęcia ?
Zajrzyj do na mój instagramowy profil o kulisach fotografii !
kurs fotografii kulinarnej

6 komentarzy:

  1. Pomysłowo z bagietkami 😊💚💙❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, bardzo fajnie się sprawdza zapiekanie zupy w jednym większym naczyniu.

      Usuń
  2. Wygląda naprawdę pysznie!
    Takie grzaneczki z czosnkiem kojarzą mi się z weekendowymi śniadaniami mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzaneczki to taka wisienka :) Mój syn głównie je wyjada.

      Usuń
  3. Na widok tych pysznych zdjęć, ślinka sama napływa do ust! Nie jest to przepis rodem z Francji, ale smakiem i aromatem pewnie zaskakuje jak niejedno francuskie danie. Sama Pani opracowała ten przepis, czy się na czymś wzorowała? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję :) To prawda zupa jest pyszna. Zanim ułożyłam przepis który najbardziej mi odpowiada przetestowałam zupę cebulową wg Julii Child z koniakiem i wywarem wołowym, czy pieczonej cebuli z Kwestii Smaku. Z oszczędności czasu zamieniłam wołowy na warzywny, zazwyczaj nie mam w domu koniaku więc zostawiłam wino. Starałam się aby przepis maksymalnie uprościć.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.