SAŁATKA CEZAR

Przepis na sałatkę cezar potwierdza moje podejrzenie, że najsmaczniejsze dania powstają gdy z braku składników musimy eksperymentować. Podobno tak też było z przepisem na sałatkę Cezar, którą mieszkający w Meksyku, Włoch Caesar Cardini przygotował z tego co miał akurat w kuchni swojej restauracji. Prawdopodobnie w oryginalnym przepisie nie używał on sardeli a jedynie sos worcester.
Stali czytelnicy bloga wiedzą, że dla mnie nie ma nic złego w wykorzystywaniu składników które są łatwo dostępne lub mamy je akurat w kuchni. Dlatego z góry podpowiadam, że sos przygotowany bez sosu worcester lub anchois też będzie pyszny, ale dla oryginalnego smaku warto postarać się choć o jeden z tych składników.
Jak zrobić sałatkę cezar.  
Przypis i zdjęcia przygotowałam dla magazynu KOCIOŁ

Sałatkę Cezar najczęściej podaję z ugotowanym na twardo jajkiem. Polecam również upieczone na chrupko plastry boczku lub grillowaną pierś kurczaka. Przygotowanie podstawowej wersji zajmuje około 25 minut, w tym czasie możecie również ugotować jajka ;) Na blogach a nawet w restauracjach można spotkać sałatkę Cezar podawaną z pomidorami, ogórkiem, kukurydzą i co tam jeszcze wyobraźnia kucharza podpowie. Osobiście polecam zachować umiar taka minimalistyczna wersja jest naprawdę niesamowicie smaczna.

Jak zrobić sałatkę cezar.

przepis na: SAŁATKA CEZAR

* 2 porcje
1/2 dużej główki sałaty rzymskiej lub 2 mini sałaty
6 łyżek parmezanu lub grana padano

składniki na grzanki
1 ciabatta lub inne białe pieczywo
3 łyżki oliwy


składniki na sos:
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki musztardy
100 ml oliwy
½ łyżeczki sosu worcester
pieprz



Jak zrobić sałatkę cezar.

Piekarnik rozgrzewam do 180°C. pieczywo kroję w grubą kostkę, skrapiam oliwą i wykładam na blachę. Wstawiam do piekarniki na 10-15 minut w połowie czasu sprawdzam czy nie trzeba przemieszać.

Anchois rozcieram widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję musztardę, sok z cytryny i sos worcester. Dolewając powoli oliwę mieszam trzepaczką aż składniki się połączą i sos będzie jednolity.

Jak zrobić sałatkę cezar.

Liście sałaty drę na mniejsze kawałki, mieszam z grzankami i startym serem. Lubie tez gdy ser jest w większych kawałkach więc czasami kroję go nożem do sera na cienkie plasterki. Całość polewam sosem i podaję.

Smacznego !

Chcesz zobaczyć jak powstają moje zdjęcia ?
Zajrzyj do na mój instagramowy profil o kulisach fotografii !

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.