BROWNIE Z BORÓWKAMI

Brownie to mocno czekoladowe, ciężkie ciasto o strukturze gliny. Zakładam, że mało jest osób które nie miały okazji spróbować brownie każdy "szanujący się" bloger posiada przepis na swojej stronie!? W chacie pojawia się dopiero teraz bo nigdy wcześniej brownie nie robiłam, parę razy próbowałam przygotować różne polecane czekoladowe ciasta, musy i świstusy ;). Ale efekt był taki, że totalnie zniechęciłam się do pieczenia tak słodkich ciast. Jeżeli sięgam po jakiś przepis to pierwsze co robię to zmniejszam ilość cukru a i tak zazwyczaj jest dla mnie za słodko. 
Skąd więc u diabła wziął się pomysł na brownie ? CIEKAWOŚĆ. Wspomniałam kiedyś w kulinarnie rozwiniętym towarzystwie, że jeszcze nigdy nie piekłam brownie i okazało się, że to ulubione ciasto większości osób. Ja tam najbardziej lubię jabłecznik albo kruszona ze śliwkami, drożdżowe z rabarbarem ... no dobra ! Przeczytałam pół internetu i złożyłam do kupy swój przepis. Po kilku testach mogę powiedzieć, że to mój ulubiony przepis na brownie ;) Słodycz której wcale nie jest za dużo przełamana owocami i gorzkim kakao. 
ciasto czekoladowe przepis

Przepis i zdjęcia przygotowałam dla magazynu Kocioł, więcej przepisów z borówkami znajdziecie w 20. numerze.

przepis na: BROWNIE Z BORÓWKAMI

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia + chłodzenie
Liczba porcji: forma 20 x 28 cm

250 g gorzkiej czekolady
150 g masła
4 jajka
150 g drobnego cukru
120 g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao + do oprószenia
125 g borówek + do dekoracji

ciasto czekoladowe przepis

W kąpieli wodnej rozpuszczam masło oraz 200g czekolady, odstawiam do przestygnięcia. 
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ? Do garnuszka wlewam wodę ok 1/3 wysokości, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam temperaturę tak żeby wodą delikatnie parowała. Na garnku stawiam metalową miskę do której wkładam kawałki czekolady oraz w tym przypadku masło. Podgrzewam co jakiś czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.

ciasto czekoladowe przepis

W większej misce mieszam trzepaczką jajka z cukrem. Cały czas mieszając dodaję czekoladę.  Następnie dosypuję mąkę i kakao, mieszam delikatnie i przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy. 

Pozostałą czekoladę kroję w grubą kostkę i razem z borówkami wykładam na wierzch i lekko dociskam do ciasta.

ciasto czekoladowe przepis

Piekę 30 minut w 160°C. Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia. 

Przed podaniem oprószamy kakaem i dekoruję świeżymi borówkami.

Smacznego !


Chcesz zobaczyć jak powstają moje zdjęcia ?
Zajrzyj do na mój instagramowy profil o kulisach fotografii kulinarnej!

W @kobiecafotoszkola mamy dziś #instawtorek tematem jest #symetria. . Raczej sporadycznie stosuję czystą symetrię, lubię kompozycję centralną ale zazwyczaj coś nabałaganię żeby trochę urozmaicić kadr ;) . Wierny symetrii w fotografii kulinarnej jest @symmetrybreakfast zobaczcie jak można wykorzystać kompozycję stworzyć swój własny styl 🤩 . A jak już jestesmy przy kompozycji to przypominam, że dziś o 20 jest darmowy webinar „Zostań mistrzynią kompozycji” link do zapisow w bio @kobiecafotoszkola - wpadajcie bo to super temat ! . #owocelata #borowki #darkmood #domowestudio #fotografiakulinarna #poradyfotograficzne #tipsphotography #stylizacjakulinarna #blogerka #fotosesja #foodblog #blogkulinarny #foodphoto #foodphotographer #jedzenie #fotografiaproduktowa #stylizacjaproduktu
Post udostępniony przez Monika Pazdej (@fotografia_od_kuchni)

10 komentarzy:

  1. Naprawdę fajny przepis, super wygląda :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bosko, zjadłabym chyba z całą blachę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może się tak skończyć, robię je tylko jak mam gości, żeby móc z kimś dzielić hmm kalorie ;)

      Usuń
  3. Wpraszam się na kawałek, pysznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, jest pyszne i całkiem proste do zrobienia ;)

      Usuń
  4. Wygląda naprawdę przepysznie :). Pewnie idealnie nadaje się do poobiedniej kawki ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcie robi wrażenie a i przepis zapisuje do mojej listy ciast. ; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.