DOMOWY BUDYŃ CZEKOLADOWY

Domowy budyń czekoladowy ratuje nastrój gdy przychodzi nam ochota na coś słodkiego. Składniki zazwyczaj są pod ręką i aż trudno uwierzyć, że coś tak prostego potrafi wywołać tyle radości.
Budyń czekoladowy nie mam sobie czekolady, a to co w niej jest najlepszego czyli kakao :) Lekko kwaśne owoce przełamują słodki smak a budyń podany w ich towarzystwie smakuje jeszcze lepiej! 
jak zrobić budyń

Przepis i zdjęcia przygotowałam dla Magazynu Kocioł.
Ten oraz inne przepisy dla dzieci znajdziesz w 19 numerze.

przepis na: DOMOWY BUDYŃ CZEKOLADOWY

1 szklanka mleka (250 ml)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka kakao


owoce i migdały do podania

jak zrobić budyń

Jak zrobić budyń czekoladowy ?

Pół szklanki mleka ma średnim ogniu zagotowuję z masłem i cukrem. Mleko na kuchence trzeba pilnować bo szybko się przypala.

Pozostałe mleko miksuję z żółtkiem, mąką ziemniaczana oraz pszenną i kakao. Ja do tego używam blendera bo zazwyczaj jest pod ręką ale możesz wykorzystać mikser lub wymieszać rózgą.

jak zrobić budyń

Do gotującego się mleka powoli wlewam przygotowana mieszankę i cały czas mieszając, doprowadzam do wrzenia.

Ściągam z kuchenki i mieszam jeszcze przez chwilę.

Podaję na ciepło z owocami lub migdałami.

Smacznego !

Chcesz zobaczyć jak powstają moje zdjęcia ?
Zajrzyj do na mój instagramowy profil o kulisach fotografii kulinarnej!


3 komentarze:

  1. Szybki przepis - nawet nie wiedziałam, że przygotowanie domowego budyniu może być takie proste... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli nachodzi ochota na coś słodkiego to naprawdę fajny pomysł :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.