ORZECHOWE MUFFINY Z JABŁKAMI

Jesień to najlepszy czas na muffiny z jabłkami właśnie teraz smakują najlepiej. Sezon na inne owoce się kończy za to w sadach praca pełna parą. Codziennie mijam traktory z pełnymi skrzyniami jabłek zebranymi na wzgórzach trzebnickich. 

Na blogu znajdziecie Babciny tort jabłkowy, Lekkie ciasto biszkoptowe z jabłkami, Kruchą szarlotkę z jabłkami, placki, naleśniki, bułeczki. Dziś dołącza do nich przepis na jabłkowe muffiny. Wilgotne babeczki z orzechową chrupiącą posypką.

Orzechowe muffinki a jabłkami

składniki na MUFFINY Z JABŁKAMI

*12 sztuk
3-4 jabłka
1 szklanka mąki pszennej 
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szklanki cukru trzcinowego + do posypania muffinek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
1 jajko
2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Orzechowe muffinki a jabłkami

Wszystkie suche składniki z wyjątkiem orzechów mieszam w misce. W drugiej, większej roztrzepuję jajko z maślanką oraz płynnym olejem kokosowym. Suchą mieszankę dodaję do mokrych składników i mieszam do połączenia.

Orzechowe muffinki a jabłkami

Jabłka obieram, wykrawam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Mieszam z ciastem i przekładam do wyłożonej papilotkami formy. Moje papilotki są zrobione z papieru do pieczenia, kroję go w kwadraty i formuję na szklance aby uzyskały kształt pasujący do formy.

Orzechowe muffinki a jabłkami

Na wierzchu muffinek rozsypuję pokruszone orzechy i posypuję cukrem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20 minut. Żeby nie zrobiły się od spodu zbyt wilgotne, wyciągam je na kratkę i studzę bez formy.

Smacznego !

Chcesz zobaczyć jak powstają moje zdjęcia ?
Zajrzyj do na mój instagramowy profil o kulisach fotografii kulinarnej.





Post udostępniony przez Monika Pazdej (@fotografia_od_kuchni)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.